turizmus

2021.02.18. 18:48

Az Aranymonostor leleteit is bemutatják Bugacon

Minden akadály elhárult a látogatóközpont megépítése előtt, így napokon belül elkezdődhet az Aranymonostornál az építkezés. A nagyszabású projekt megvalósításával Bugac ismét a hazai turizmus egyik közkedvelt állomása lehet.

Vajda Piroska

A jövő év májusában szeretnék megnyitni a múzeumot

Forrás: Petőfi Népe

Hosszú előkészítő munka után sikerrel zárult a harmadik közbeszerzési eljárás, így az önkormányzat a napokban szerződést kötött a kivitelezőkkel, melyek pénteken az építési területet is átvették. Az egyik kivitelező a parkolót építi, míg a másik a múzeum épületét. Pénteken lesz a tervismertetés és utána indulhat is a Bács-Kiskun megyei önkormányzattal konzorciumban megvalósuló építkezés. A kivitelezőknek egy év áll rendelkezésükre, hogy megépítsék a múzeumot, a parkolókat és a faluhoz vezető sétáló utat – tájékoztatta hírportálunkat Szabó László polgármester.

Elmondta, mivel a beérkezett árajánlatok jelentősen túllépték a beruházásra elnyert támogatási összeget, az önkormányzat kénytelen volt a műszaki tartalmat csökkenteni, illetve plusz pályázati forrást igényelni. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert egymilliárd forintos beruházáshoz 137 millió forint plusztámogatást igényeltek. A műszaki tartalom csökkentése azonban nem érinti a látogatóközpont múzeumát, amely az eredeti tervek szerint valósul meg. Így az építkezéssel párhuzamosan készül a múzeum berendezése és a kiállítási anyag. Filmet is forgatnak, melyben az elkészült tájrekonstrukció alapján mutatják be az Árpád-kori helyszínt, illetve a Szentek útjára is elkészül öt szobor – sorolta a terveket Szabó László.

Azt is hozzátette, hogy jövő év májusában szeretnék megnyitni a múzeumot. Ugyanakkor abban bízik, hogy további plusztámogatást nyernek és akkor az eredeti terveiket – a szabadtéri színpadot, rendezvényteret és a Szentek útját is – hiánytalanul megvalósíthatják.

A Bugac határában tíz éve folyó ásatássorozat eredményeként feltárt Árpád-kori monostort és az ott talált leleteket ismerhetik meg majd a látogatók a múzeumban. Bepillantást nyerhetnek a vendégek az egykori királyi pénzváltóhely életébe, megismerhetik az ott élők vallási, kereskedelmi, étkezési, és gyógyászati szokásait. De bemutatják a helyszínen feltárt Szent Péter-ereklyetartó történetét is. A legmodernebb technikák segítségével fényt derítenek arra, hogy nem is volt olyan sötét az a középkor, mint azt eddig gondoltuk. Rámutatnak arra, hogy az Árpád-kort méltán nevezhetjük a magyarság dicsőséges időszakának – összegezte Szabó László.

A jövő év májusában szeretnék megnyitni a múzeumot
Fotó: Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!