kecskemét

2020.11.26. 11:30

Légzéstámogató készüléket vett a kórház a Mercedes-gyár segítségével

A napi munkavégzéshez nélkülözhetetlen légzéstámogató készülék megvásárlását támogatta a kecskeméti Mercedes-gyár a megyei kórház Tüdőbelgyógyászati Osztálya számára.

Hraskó István

Az épületbe való belépéskor a bejáratoknál továbbra is előszűrés történik

Forrás: Bús Csaba

Fotó: BUS CSABA

Jelenleg főként ez az osztály látja el a koronavírus-fertőzött betegeket az intézményben. Mint arról a héten beszámoltunk, most 120 betegük van, de most már naponta 15-20 újat vesznek fel.

A készülék azonban nemcsak a Covid-betegek számára fontos: a készülék orrkatéteren keresztül biztosítja magas oxigén/levegő keverék áramlását spontán légző betegeknek. Beépített párásítóval a megfelelő hidratáltságot is biztosítja. A betegnek sokkal komfortosabb, a személyzettől pedig kevesebb teendőt igényel az alkalmazása, mint akár a non-invazív (légutakba nem hatoló) lélegeztetés. Hatására javul a légzési hatásfok, csökken a légúti fertőzés veszélye, csökkenti a halálozást, és a kórházi kezelés időtartamát, illetve a szövődmények esélyét. A gép légzészavarban szenvedő, vagy mellkasi műtéteket követően, krónikus légzési elégtelenség esetén is segítség. Oxigénhiányos súlyos tüdőgyulladásban segíthet a légzészavar kezelésében, ezzel elkerülve a gépi légzéstámogatást, amely jelentősen javítja a túlélést.

Dr. Bozóky István, a Tüdőbelgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa elmondta: a készüléket már sikeresen alkalmazták olyan betegnél, akinél a koronavírus súlyos tüdőgyulladást okozott és más eszközzel a gépi lélegeztetés elkerülhetetlen lett volna – ebben az esetben viszont a halálozás akár 50 százalék is lehet – és a beteg végül sikeresen meggyógyult.

A kórház szerkesztőségünknek küldött közleményében kiemelte: a Mercedes-gyár már a járvány első hullámában is felvette velük a kapcsolatot, hogy felmérjék, mire lenne szükségük, és a járványhelyzettől függetlenül évek óta támogatja az intézményt a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítványon keresztül.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!