Színes Kert

2020.10.04. 07:00

Saját vállalkozásba kezdtek a lakiteleki tanulók

Az országban egyedülálló kezdeményezésként valósult meg az úgynevezett Színes Kert a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskolában. A projekt sikerét bizonyítja, hogy számos elismeréssel jutalmazták már. A mentorkertté előléptetett Színes Kert az Agrárminisztérium és az Iskolakertekért Alapítvány támogatásának köszönhetően nemrég egy Színes Házzal is gazdagodott.

Vajda Piroska

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Vajda Piroska

Az Eötvös általános iskolába érkező diákokat, tanárokat és vendégeket csodálatos színes kert fogadja a kapuban. A kertben elsősorban festőnövényeket termesztenek, de megtalálhatóak benne gyógy- és fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek is. Az úgynevezett Színes Kert Szelesné Kása Ilona vizuális- és környezetkultúra-tanár kezdeményezésére, egy mintaprojekt keretében valósult meg. Ez a kert nem egy hagyományos iskolakert, itt ugyanis elsősorban festőnövényeket termesztenek. A kert kialakítását a művészetek felől közelítették meg, és az országban egyedülálló kezdeményezést ma már több iskola is átvette – tudtuk meg az ötletgazdától, akit arról kérdeztünk, hogy miért épp a festőnövényeket választották.

Szelesné Kása Ilona elmondta, amikor nem tanít, akkor tojásfestéssel foglalkozik. A tojások díszítéséhez pedig festőnövényeket használ. Mivel ezeket a mai emberek már nem igazán ismerik, mindenképpen szerette volna a gyerekekkel megismertetni – nyilatkozta. Hozzátette, a kert létrehozásának fő célja azonban az volt, hogy a diákokat egy vonzó, sokrétű közösségi programmal cselekvésre ösztönözzék. A festőnövényes kert létrehozása, közös művelése, a hozzájuk kapcsolódó kézműves alkotótevékenységek nagyon népszerűek a gyerekek körében. Nemcsak a tanévben, de a nyári szünetben is szívesen gondozzák a kertet.

A gyerekek nemcsak a tanévben, de a nyári szünetben is szívesen gondozzák a kertet.
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

A festőnövényekből tintát készítenek, amit a vizuális­kultúra-órákon, a szakköri foglalkozásokon és a nyári táborokban használnak fel – sorolta a tanárnő. Elmondta azt is, hogy a diákok a növények gondozásán túl komposztálnak, mulcsoznak, biológiai növényvédelmet folytatnak, szürkevízzel locsolnak, illetve még a kertben élő madarakra, rovarokra is odafigyelnek, ezért a madárbarát kertbe etetőket, odúkat és rovarhoteleket is kihelyeztek. Szelesné Kása Ilona arról is beszámolt, hogy a Színes Szakkör tevékenységnek új lendületet adott mentorkertté válásuk. Bátran fogtak bele a Színes Kert Diákvállalkozásba is, melynek törvényi hátterét és támogatását a Junior Achievement Magyarország Alapítvány biztosítja. A diák­vállalkozás célja a kertben termett festő- és egyéb növények feldolgozása – mondta el a tanárnő.

A gyerekek hatalmas lelkesedéssel vágtak bele a gazdálkodásba, a termékfejlesztésbe, a marketing kidolgozásába, a logó megtervezésébe. Termékpalettájukon szerepel már saját logós póló, textiltáska, papírsárkány, levendulaszörp és madáretető is. Ezeket jótékonysági eseményeken, a helyi piacon árusítják, így a diákvállalkozásnak van hivatalos bevétele, amiről bizonylatot is kiállítanak. Szelesné Kása Ilona szerint a diákvállalkozás lényege, hogy játékos formában a felnőtt életre készítse fel a gyerekeket.

A Színes Szakkör példaértékű munkáját elismerve az Agrárminisztériumtól és az Iskolakertekért Alapítványtól egymillió forint támogatást kapott az iskola. Ebből építették fel a kertben azt a Színes Házat, ami kültéri tanteremként és szerszámtárolóként szolgál. A faház a Modern Home Kft. kivitelezésében és jelentős támogatásával valósult meg. Az elkészült Színes Házban, ha az időjárás engedi, tanórákat tartanak, de a gyerekek szívesen töltik ott a szüneteket is.

A Színes Kert és a Színes Ház a gyerekek kedvelt helye
Fotó: Vajda Piroska / Petőfi Népe

Az ötödikes tankönyvbe is bekerült

A Színes Kert példaértékű tevékenysége bekerült az ötödikes technika és életviteltankönyvbe is. A kertről a napokban oktatófilmet is forgatnak az iskolakert-hálózat munkatársai. A film azt a folyamatot mutatja be, hogyan jutnak a földtől a termékig, de készül egy film a növényi tinták készítéséről is – sorolta Szelesné Kása Ilona, aki a Színes Kert működtetése során összegyűjtött tapasztalatait szeretné pedagógustársainak is átadni. Szeretné bemutatni nekik, hogy mennyi lehetőséget kínál a gyermekek nevelésében egy aprócska kert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!