Bács-Kiskun

2020.06.13. 14:00

Kabóca hoz sárgaságot, ajánlatos résen lenniük a gazdáknak

Veszedelmes rovar, az amerikai szőlőkabóca támadja országszerte a szőlőültetvényeket. Lárváinak kelése ez idő tájt tömeges és folyamatos. Ezek a kabócák a szőlő aranyszínű sárgaságát idézik elő azzal, hogy magukban hordozzák a kórokozó mikroorganizmust – figyelmeztetnek a növényvédelmi állomások szakemberei.

Miklay Jenő

A szőlőmolyok ellen vannak engedélyezett rovarölő szerek

Forrás: PN

– A betegség elleni védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédőszeres eljárás, terjedése azonban a kabócák irtásával megállítható. A termesztők korábban főleg a klórpirifosz-alapú rovarölő szereket alkalmazták, de azokat kivonták a forgalomból. A szőlőmolyok ellen jelenleg engedélyezett rovarölők például a Karate-Zeon, a Decis, a Fendona, a King és a Bulldock nevű permetezőszerek – tájékoztatott Szabó Balázs növényvédelmi mérnök.

A gyümölcsösökben ajánlatos résen lenniük a gazdáknak, mert ez idő tájt a Homokhátságon is több kártevő veszélyezteti a növényeket. – Az almástermésűeknél egyik jelentős növényvédelmi probléma most a lisztharmat. A felmelegedéssel gyorsabban és nagyobb területeken fertőz a betegség, tünetei már láthatók a gyümölcskezdeményeken is. A június elejei csapadékhullám felgyorsította a varasodás kórokozójának szaporodását, továbbá figyelemmel kell kísérni a levéltetvek, az almamoly jelenlétét. Hasonlóan indokolt a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly, valamint a fekete cseresznye-levéltetű elleni védekezés is. Az utóbbinak szintén kedvez a melegedő időjárás. Az esőzések, a párás levegő többféle gombabetegség megjelenését segíti, számolnunk kell a monília terjedésével is – mondta Szabó Balázs.

A növényvédelmi szakemberek szerint a homokhátsági szántóföldeken, a kalászos kultúrákban a száraz tavasznak köszönhetően a gombás fertőzöttség csekély. Ezzel szemben sokkal több gondot okoznak most a rovar­kártevők. – A kalászokon és a zászlós levélen közepes-erős a levéltetű-fertőzés, és látható a vetésfehérítő bogár lárvájának kártétele is. Vegyszeres védekezéskor a méhekre is ügyelni kell, mert a mézharmatképződés miatt a kalászosokra is rászállnak ezek a hasznos rovarok. Jellemző a térségben a kukoricamoly rajzása. A levéltetvek, földibolhák, helyenként a drótférgek is jelen vannak. Napraforgóban a levéltetű okoz kárt, szórványos a napraforgó-peronoszpóra, valamint rajzik a napraforgómoly is – körvonalazta a növényegészségügyi állapotokat Szabó Balázs.

A szőlőmolyok ellen vannak engedélyezett rovarölő szerek
Fotó: PN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!