mezőgazdaság

2020.04.16. 20:00

A közepes termésre még lehet remény Kecelen

Úgy tűnik, hogy az Alföldön az idei kajszi- és az őszibaracktermésre keresztet lehet vetni. A rügyek csaknem egésze elfagyott. Ami azonban biztató, hogy Tolna és Somogy egyes területein a barackok egy része túlélte a sarkvidéki hideget, amely meglepte az ültetvényeket. Az idei esztendő nehéz lesz a termelők számára, nyilatkozta Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnöke.

Barta Zsolt

Juhos Csaba elmondta: hamarosan a neten is lehet rendelni zöldséget és gyümölcsöt

Forrás: PN

A Fresh Fruit TÉSZ nyolcezer tonna gyümölcsöt és zöldséget vásárol az alföldi termelőktől, melynek a 70 százalékát exportálja. Az idén komoly kihívás lesz teljesíteni a nyugat-európai igényeket, a fagykár miatt. Aki megúszta a hideget, vagy legalábbis nincs nagy kára, az akár a korábbi évekhez képest sokkal jobb árakra számíthat. Juhos Csaba, a TÉSZ elnöke, aki csaknem 400 – főleg alföldi – termelővel áll kapcsolatban, megkérdezte a dunántúli termelőket összefogó szervezetek vezetőit, akik maguk is beszámoltak fagykárról: náluk talán nem olyan súlyos a pusztítás, mint amilyen az alföldi fagyás volt.

Nincs ilyen helyzetben az elnök családja, amely cseresznyét és meggyet termeszt. Cseresznyéből legfeljebb mutatóba marad, de meggyből valamivel jobb a helyzet. (Kecel határában 360 hektáron terem a meggy és a cseresznye.) Juhos Csaba szerint, ha a meggyrügyeknek csak a 30 százaléka fagyott el, akkor esetleg egy közepes termés mégis lehet. Talán jobb lehet a helyzet a Kiskunmajsa környéki meggyesekben, ahol információi szerint nem volt olyan pusztító az április elején betört sarkvidéki hideg. Mint mondta, ezekben a napokban ideális az idő a gyümölcsfák virágzásához, de egy hónap múlva derül ki, mi az, ami túlélte, mi az, ami kárba veszett. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a jégesők, illetve a fagyosszentek és Szent Orbán május végén még károkat okozhat a gyümölcsösökben. A szilvával kapcsolatban megjegyezte: a klasszikus korai rana fajta mintegy 90 százaléka rügykárt szenvedett. A többi fajta esetében 10–40 százalékos lehet a pusztulás mértéke Kecel környékén. Azaz itt sem lehet kizárni egy közepes termés esélyét. Az almáknál a jonagoldnál és a jonagorednél jelentős a fagyás.

Juhos Csaba elmondta: hamarosan a neten is lehet rendelni zöldséget és gyümölcsöt
Fotó: PN

Az idarednél jobb a helyzet: ott a felét vihette el a hideg a mostani információk alapján. Mint mondta, tájékozódik, hogy miként is alakul az exportpiac. Németország a legjelentősebb piac. Mivel a hideghullám érintette Lengyelországot, mely jelentős meggytermelő, illetve Németországot, ahol nagy szilvaültetvények vannak, jelentős keresleti piac alakul ki a gyümölcsérés idején. Információi szerint a vírusválság következtében kiürültek a meggyfeldolgozók tartalékai is. A vásárlók ugyanis a korábbi szokásaikkal ellentétben például a befőttek többszörösét vásárolták meg az utóbbi hetekben. Azaz, idén jobb piaci helyzetben lehet a termelő, mint a felvásárló. A TÉSZ központjában mindenki dolgozik.

A munkahelyek megőrzése érdekében a felvásárló­központban működő zöldség-elárusítóhelyet kibővítették, és hamarosan elkészül a szövetkezet rendelési honlapja is. Ezen keresztül rendelni lehet majd a gyümölcsöt és a zöldséget. Így az időseknek nem kell elhagyniuk a lakásaikat, mondta Juhos Csaba elnök.

Elkészültek az elemzéssel

Az országos helyzetről elemzést tett közzé a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. Általános megállapítás szerint a kajszibarackban a legnagyobb a virágokat és a gyümölcskezdeményeket ért károsodás mértéke. Országos viszonylatban 80 százalékos virágkárról lehet beszélni. Az őszibarack esetében 60–90 százalék közé becsülhető a virágkárok mértéke. A károsodás sorrendjében a cseresznye és a körte következik, általában 40–70 százalékos körüli a virágkár-mértéke. Úgy tűnik, „legjobb helyzetben” a dió, a meggy, a szilva és az alma van: ugyan itt is általában 10 és 50 százalék közöttiek a virágkárok, sőt egyes fajtáknál és egyes termesztőkörzetekben itt is jóval 50 százalék fölöttiek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!