BÁCS-KISKUN

2019.12.29. 20:00

A földtörvény módosítása nagy feladat elé állította a kamarát

Milyen évet zártak a megye agrártermelői? Gáspár Ferencet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnökét kérdeztük, aki számvetést adott az idei évről.

Barta Zsolt

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnöke

Forrás: Petőfi Népe

– Hogyan jellemezné az idei évet? Jobb vagy rosszabb, mint a tavalyi év?

– Nagyon nehéz volt a 2019-es esztendő. Év elején hatályba lépett a földtörvény módosítása, ami óriási feladat elé állította a szervezetünket. Január 11-étől már nevesítve a kamara területi szerve, a megyei elnökség a helyi földbizottság. A testület valamennyi, a földtörvény hatálya alá eső ügyletben állásfoglalást ad ki, vagyis megvizsgálja, hogy a nemzeti általános agrárpolitikai- és földbirtok-politikai szempontok mennyiben érvényesülnek az adott ügylet során. Ezt heti rendszerességgel tesszük, hetente átlagosan 100-150 ügyet véleményezünk a földhivatal megkeresésére, állásfoglalásunkat az esetek 99 százalékában 15 napon belül kiadjuk. Az elmúlt majdnem egy év tapasztalata alapján elmondhatom, hogy a támogató és nem támogató állásfoglalásaink aránya nem változott. – mondta Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnöke. Bács-Kiskun megyében eddig – közel 2000-es ügyszámot tekintve – a nem támogatott ügyletek aránya 1,5 százalék alatt van. Az új szabályozással viszont olyan eszköz került a kezünkbe, amivel a nem támogató döntéseinket sokkal jobban alá tudjuk támasztani, indokolni, és adott esetben egy peres eljárásban is védeni tudjuk az álláspontunkat.

– Milyen termésátlagok születtek?

– Az őszi árpa aratását nehezítette, hogy a június 20–23. közötti vihar néhol megdöntötte az állományt. Megyénk eltérő talajadottságainak hatására a terméseredmények jelentős szórást mutatnak. A homokosabb, gyengébb minőségű területeken 2,5–3,5 tonna/hektár volt a jellemző átlag, a jó minőségű területeken 6–8 tonnát is jelentettek. Az aestivum búza termésmennyisége elmaradt az előző évekhez képest. Ennek az az oka, hogy a tavaszi aszályos időszakot és a gyenge bokrosodást nem tudta kompenzálni a májusban lehullott csapadék. A termés minősége jó lett, annak ellenére, hogy a betakarítás alatt néhol a jelentős eső miatt mindenki nagyfokú minőségromlásra számított. A durumbúza terméseredménye szintén alacsonyabb lett a múlt évekhez képest. A rozs terméseredménye a becsült mennyiség szerint alakult, szintén nem érte el az előző évek átlagát. Kukoricában vannak a megyének olyan térségei, ahol jóval magasabb átlagot értek el a termelők, mint amennyire az előzetes becslések szerint vártak. A termésátlag még magasabb is lehetett volna, de a betakarítás során látszott, hogy jelentős vadkár volt a táblákban.

– Megvédte a jégkármérséklő rendszer a mezőgazdaságot?

– Azt gondolom, igen. 2018. május 1. óta üzemel a jégkár-mérséklő rendszer. 2019-ben a védekezést végző generátorkezelők az április közepétől szeptember végéig tartó, 169 napos védekezési szezonban országos szinten 101 napon kaptak riasztást. Bács-Kiskun megye a középmezőnyben áll, 61 esetben kiadott riasztással, a megye különböző tájain 350–450 órát üzemeltünk. Ebben az esztendőben a gazdálkodók az országban 37 ezer hektárra jelentettek jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó védekezés nélkül töltött év értékének. 2019-ben a jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 13 százalék alatt maradt, míg a 2017-es átlag 32 százalék volt. Megyénkben a 2017-es évben 10 962 ha-t érintett a jégkár, míg 2019-ben 2554 ha-t. A rendszer működésének hatékonysága a biztosítók jégkárkifizetéseiben is megfigyelhető, hiszen míg 2017-ben közel 6,3 milliárd forint volt, addig tavaly 3,2 milliárd forintot tett ki. És ehhez jön még hozzá a polgári, ipari és állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban megóvott érték is.

– Jövőre mekkora összegű lesz a földalapú támogatás?

– A területalapú támogatás összege euróban számolva hasonlóan alakul az idei évhez, de a végső összeg – mivel forintban kerül kifizetésre – függ a forint/euró árfolyamtól. A 2019. évi területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként. Magyarország az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelőknek emelt összegű előleget fizetni, ami azt jelenti, hogy egy minden feltételnek megfelelő gazdálkodó SAPS jogcímen 33 ezer forintra számíthat hektáronként, és aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetést kaphat idén. A Magyar Államkincstáron keresztül a mezőgazdasági termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegfizetése idén 240 milliárd forintot tesz ki. Az előlegfizetéssel a gazdálkodóknak az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez nyújtanak segítséget, továbbá biztosítják a termelők pénzügyi stabilitását, likviditását.

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnöke
Fotó: Petőfi Népe

– A kormányzat a vízügyi gondok enyhítésére évi 17 milliárdot szán például csatornák tisztítására és egyebekre. Nálunk ez mit fog jelenteni? Hol indulnak a munkálatok?

– 2018-ban felmértük a vízigényeket a felszíni vízkínálat mentén, ami országosan 1,2 millió hektárt jelentett. Bács-Kiskun megyében a jelenleg felszíni vízzel ellátott terület 140 ezer hektárt érintett, elsősorban a Duna vízgyűjtőjével érintett területen, amelyből 2 ezer hektárra érkezett vízigény. Az öntözési igények országos kielégítésére, a vízkínálat fejlesztésére közel száz állami fejlesztési projekt került előirányzásra, amelyből hat érinti közvetlenül Bács-Kiskun megyét. A megyét érintő fejlesztésekkel közel 30 ezer hektárnyi terület vonható be öntözésbe: a tiszakécskei öntözőcsatornák ismételt üzembe helyezése; a lakitelki öntözőcsatorna ismételt üzembe helyezése; a Duna-völgyi területek vízellátásának javítása, a Kiskunsági-főcsatorna rekonstrukciója; a Kiskunsági-főcsatorna vízpótlása Tass térségében dunai vízkivétel kiépítésével; a Duna-völgyi-főcsatorna rekonstrukciója I. (Fülöpszállás); a Duna-völgyi-főcsatorna rekonstrukciója I. (Császártöltés). Folyamatban van nagyobb volumenű beruházások megvalósításának mérlegelése, azaz az öntözési nagy infrastruktúra hiányzó elemeinek megvalósítása. A nagy projektek között szerepel a homokhátsági mezőgazdasági vízszolgáltatás biztosítására irányuló fejlesztés. A Homokhátság vízellátásának biztosításához szükséges hátsági vízszétosztó főcsatorna megvalósítása tükrözi a helyi igényeket. Volumene a korábbi vízügyi ágazati tervek alapján közel 110 kilométer, a mellékcsatornák hossza pedig összesen 24 kilométer lenne. E műszaki megoldás alapján a Hátság magasabb térszintű területein kialakított tározók és oda a vizet eljuttató vízpótló csatornák révén kerül a víz biztosításra. A hátsági vízszétosztó főcsatorna megvalósításának költségét megközelítőleg 70 milliárd forintra becsülték.

– Milyen rendezvényeket tartott a kamara?

– Évente 20-25 rendezvényt tartunk, melyeken több ezer termelő vesz részt. Év elején gazdaesték keretén belül tájékoztattuk a termelőket. Nagy sikerrel fut a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. Az idei évben megduplázták a gazdálkodók a felajánlott búzamennyiséget megyénkben. Hatalmas feladatot jelent minden évben a TERA (területalapú támogatás) támogatások benyújtása. Megyénkben a 22 ezer kérelmezőből több mint 13 ezer fordul hozzánk segítségért. 27 ezer őstermelőnek újítjuk az igazolványát évente, ami szintén óriási feladat. Idén is nagy sikerrel futott a Foglalkozások hete, illetve a Szakmakóstoló rendezvényünk. Ráadásul ezek a programok megyénkből kiindulva kezdték meg országos elterjedésüket. A két programon megközelítőleg 650 diák vett részt, ami óriási siker. Összefoglalóan elmondhatom, hogy nehéz és mozgalmas év volt a 2019-es – mondta végül Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei szervezetének az elnöke.

A főbb növények termésátlagai 2019-ben

Növényfaj

Összes terület (hektár)

Termésátlag (kg/hektár)

Őszi árpa

25254

5110

Őszi búza

58413

5040

Rozs

7254

2150

Triticale

15880

3500

Tavaszi árpa

40t8

3150

Zab

1881

2000

Repce

33525

2750

Magborsó

439

2010

Napraforgó

32154

2928

Szója

6082

3150

Kukorica

70715

7935

Burgonya

1333

26600

Cukorrépa

1516

61702

Forrás: NAK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!