Kiskunhalas

2018.10.08. 11:30

Betett a krumplinak az időjárás az idén

Kevesebb és gyengébb minőségű burgonya termett az idén a szélsőséges időjárási körülmények miatt a hazai termőterületeken – hangzott el a Kiskunhalasi Burgonya Napok szakmai tanácskozásán. Viski József helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a kormányzat, különböző támogatási formákkal igyekszik ösztönözni a gazdákat arra, hogy ne hagyjanak fel a burgonyatermesztéssel.

Pozsgai Ákos

A burgonya termőterülete évről évre csökken – hangzott el a konferencián

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

A legtöbb burgonyát Csongrád, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében termelik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint. Az idei évben a szélsőséges időjárás rossz hatással volt a burgonya termesztésére.

– Kevesebb lett belőle, és relatíve rosszabb minőségű a korábbi évekhez képest. Az aszály, majd a későbbi nagy esőzések, a különböző betegségek és a kártevők sem kedveztek a növénynek – mondta Szabó Lajos, a Bács Gazda Coop Kft. ügyvezető igazgatója, a burgonya napok szervezője.

Rendkívül gyenge az idei burgonyatermés, mindössze 23,9 tonna/hektáros termésátlagra lehet számítani, szemben az optimális 40 tonnával. A hazai burgonya-termőterület érvről évre csökken, a támogatási igénnyel érintett termőterületek aránya nyolcezer hektár körül van. A komoly munkaerőt igénylő ágazatot nemcsak a szélsőséges időjárás, hanem a munkaerőhiány is sújtja, és nem kedvez a csökkenő burgonyafogyasztás sem – hangzott el a termelők szakmai fórumán.

A kormány, különböző uniós és hazai támogatásokkal igyekszik a burgonyatermesztőket arra ösztönözni, hogy ne hagyjanak fel a burgonya termesztésével, valamint igyekszik olyan szabályozási környezetet kialakítani, ami kedvező a számukra – jelentette ki Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

A burgonya termőterülete évről évre csökken – hangzott el a konferencián
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

– Az egyik fő szempont, hogy az időjárási kockázatokat tudják csökkenteni az ágazatban. Ezért az öntözésfejlesztésre kiemelt figyelmet fordít a kormány, 50 milliárd forintos keretösszegű támogatást biztosít a vidékfejlesztési program a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos keretből arra, hogy a mezőgazdasági vállalkozók, így a burgonyatermesztők is, öntözésfejlesztési beruházásokra költhessenek, és így elegendő csapadékhoz tudják juttatni a vetőterületeiket – mondta az agrártárca képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!