Alkotás

2023.01.04. 12:50

Hulladékból varázsol csodákat a besenyszögi ezermester

Ford T-modellek, Mercedesek és Fiatok, valamint a népszerű animációs filmből, a Verdákból ismert Matuka is Buzgán Attila „garázsában” sorakozik. A besenyszögi ezermester lemezvágóval és hegesztőpisztollyal formálja alkotásait.

baon.hu

Lemezvágóval és hegesztőpisztollyal formálja alkotásait Buzgán Attila

Fotó: Mészáros János/szoljon.hu

Buzgán Attila eddig egyszerű autókat alakított át különleges homokfutókká szabadidejében – országszerte ismertté is vált ezzel a tevékenységével. Nemrég azonban új hobbi után nézett: az udvarán összegyűlt haszontalan vasakból, használhatatlan alkatrészekből, csavarokból, rugókból kezdett el gépkocsimaketteket készíteni – olvasható a szoljon.hu cikkében.

Az ezermester az udvarukon összegyűlt haszontalan vasakból, használhatatlan alkatrészekből készíti az apró járműveket
Fotós: Mészáros János/szoljon.hu

Mint írják, az ezermester eredeti fotók alapján választja ki az éppen sorra kerülő járművet, melyhez előbb összeválogatja a szükséges anyagokat, majd fejben megtervezi az elkészítés menetét. Lemezvágóval, majd hegesztőpisztollyal formálja és alakítja az alkatrészeket. Aprólékos munkája nyomán néhány napon belül mutatós kis autók születnek a fémhulladékokból. Attila jelenleg egy Fiat Topolinót készít, de polcain sorakozik már több Ford T-modell és Mercedes, illetve néhány másik Fiat is.

Legnagyobb kedvence a Verdák animációs filmből ismert Matuka – ilyen fémmakettből tudomása szerint nincs másik az országban.

A makettek végső festését is ő végzi a garázsban. Azt is elárulta, hogy egy-egy kisautója átlagosan másfél kilogrammot nyom. Szerencsére rengeteg alkatrész és fémhulladék van még az udvarukban, így számos ötletét meg fogja tudni valósítani az eredetileg pék végzettségű ezermester.

Buzgán Attila új hobbijában maximálisan kibontakozhat
Fotós: Mészáros János/szoljon.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!