őstermelő

2020.08.23. 14:12

A nyár a lekvárok készítéséről szól a bajai hölgy számára

A befőzés ma a reneszánszát éli. A nyár a rengeteg gyümölcs szüreteléséről, a különleges lekvárok készítéséről szól Horváthné Lénárt Viola számára, aki három éve úgy döntött, a vegyészi pályát lecseréli és őstermelőként próbálja ki magát.

Márton Anna

Horváthné Lénárt Viola

Forrás: Márton Anna

Egészségügyi dolgozó volt 24 évig, laboratóriumi szakember. Mint elmondta, hatalmas váltás volt, de úgy érezte, elfáradt. A váltás utáni kezdetekről elmondta, nagyon meghatározó volt a férje támogatása. Ma már lekvárokat készít és egy antikváriumboltot is terveznek a férjével. – Igazából a szederrel kezdődött, három éve sok volt a gyümölcstermés a kertben, és mivel csak ketten vagyunk a férjemmel, nem tudtuk elfogyasztani. Úgy döntöttem tehát, hogy üvegekbe teszem és eladjuk. A férjem is bekapcsolódott a munkába, ő a reklám- és dizájnfeladatokat vállalta fel, én meg a különböző receptekkel kísérleteztem – mondta el hírportálunknak Horváthné Lénárt Viola.

Az eredmény nagyon sokféle, különleges, igényes házi lekvár, szörp, savanyúság. – Az én kedvencem a bodzabogyólekvár, ez Erdélyben elterjedt, de nálunk kevesen ismerik. Nagyon szeretem és különleges íze miatt húsokhoz is ajánlom mindenkinek. Az udvarunkban van egy hatalmas bodzabokor, amikor elkezdtem lekvárt készíteni, akkor jött az ötlet, hogy kipróbáljam a bodzát. Tudtam, hogy van ilyen, de még soha nem kóstoltam. Arra gondoltam, ne potyogjon fölöslegesen a bodzabogyó, inkább készítek belőle lekvárt. Nagyon sok munka van vele, leszüretelem, lebogyózom kézzel, átpasszírozom, besűrítem és utána már kész is a nagyon speciális ízű finomság – árulta el Viola.

– Idén a legnagyobb sztár a mentaszörpöm. Most készítettem először. A fele udvarunk tele van mentával, eddig csak gyomnövényként tekintettem rá, de ezen a nyáron nagyon nagy szolgálatot tett nekünk – tudtuk meg az egykori vegyésztől.

Horváthné Lénárt Violának nincsenek nagyra törő tervei, nem szeretne nagyobbra nőni, nagyobb cégben gyártani. Ezt a szintet akarja tartani, mert mint mondta, az a legfontosabb, hogy ennyi elég a nyugodt élethez és a jó minőségű termékhez.

Horváthné Lénárt Viola
Fotó: Márton Anna

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!