Kárpát-medencei Egyetemek Kupája

2019.02.27. 10:19

Öt ország versenyzői csapnak össze a jubileumi kupán

Öt ország 950 sportolója vesz részt a jubileumi, 10. Kárpát-medencei Egyetemek Kupáján (KEK), amelyet a hétvégén a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) sportpályáin bonyolítanak le.

Az egy futsalbajnokságból kinőtt esemény célja az alapításkor az volt, hogy a sporton keresztül segítse a kapcsolatok építését a Kárpát-medence egyetemeinek hallgatói között. A szervezők tájékoztatása szerint – a határon innen és túlról – összesen

34 intézmény 74 csapata indul a pénteken és szombaton sorra kerülő eseményen,

amelyen a KEK-en hagyományosnak számító sportágakon – futsal, röplabda, kosárlabda – kívül asztaliteniszben és e-sportban is összemérik képességeiket a fiatalok. A KEK idén csatlakozott a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozatához, így még hangsúlyosabban hirdeti a sportolás és a közösség fontosságát.

Konferencia

A rendezvény felvezetéseként a jubileum alkalmából csütörtökön „Sporttrendek a Kárpát-medencében” címmel egész napos konferenciát tartanak az ELTE Gömb aulájában – a BEAC és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezésében. A multisportok világába betekintést adó eseményen többek között szó esik a Kárpát-medencei sport-infrastruktúra fejlesztéséről, a magyar sporttechnológiai innovációkról, a parasport helyzetéről, a hazai nagyvállalatok sportszponzorációs szerepéről, az e-sportok térnyeréséről, a statisztikák futballban betöltött kiemelt szerepéről, valamint a Tour de Hongrie elmúlt években tapasztalt „kivirágzásáról” is.

Az előadók között lesz többek között a magyar férfi vízilabda-válogatottal szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok Kemény Dénes, Fürjes Balázs államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, Deutsch Tamás, az MTK, illetve Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A konferencia programját a KEK EXPO kíséri, amelynek célja hogy elérhető közelségbe hozza a legújabb sportokat, így a helyszínen bárki kipróbálhatja a dartsot, a teqballt, a tacx-et, curlinget és az e-sportot.

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának szervezői ezúttal is gyűjtést tartanak a határon inneni és túli, rászoruló iskoláknak.

Az összegyűlt sportszereket ezúttal a kárpátaljai Perényi Zsigmond Középiskola diákjai kapják meg. A rendezvény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában