Jövő

2024.04.06. 09:00

A zöldenergia-tárolási kapacitás alapján 2030-ra Magyarország a negyedik lesz a világon

Magyarország 2030-ra a zöldenergia-tárolásban a negyedik legnagyobb kapacitással fog rendelkezni a világon Kína, az Egyesült Államok és Németország után – jelentette ki a gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

MW

A kormány 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervét

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

György László elmondta, a zöldgazdaság egy olyan piac, amely évi harminc százalékkal nő, közvetlen módon családok százezreinek, közvetett módon pedig családok millióinak több évtizedre előre biztosít megélhetést és jól fizető munkahelyeket.

Egy olyan gazdasági terület, amely 2020-ban még 1300 milliárd dollárt, a magyar GDP hat és félszeresét tette ki, 2050-re a várakozások szerint 10,3 milliárd dollárosra bővülhet

 – hívta fel a figyelmet a kormánybiztos.

György László hangsúlyozta, Magyarországnak van lehetősége kitörni ezen a piacon, de ehhez beruházásokra, valamint az idetelepülő vállalkozásokkal együttműködő tudásközpontokra van szükség. Az egyetemek azok a kulcsszereplők, amelyek „ráképzik” a fiatalokat ezekre a munkahelyekre, ezzel lehetőséget biztosítanak a fiatal, innovatív magyar vállalkozóknak arra, hogy magas munkabéreket adjanak a munkavállalóiknak – hangsúlyozta.

György László emlékeztetett,

a kormány 2020-ban hirdette meg a klíma- és természetvédelmi akciótervét, amely azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra Magyarországon a villamos energia 90 százalékát zöld, szán-dioxid-semleges forrásból állítsák elő.

„Most ott tartunk, hogy a 2030-ra tervezett napelem-kapacitásokat 2024-ben teljesítettük” – jegyezte meg.

Zöldenergia plusz program

A kormánybiztos kifejtette, számos program indult az energiatároló-kapacitás növelésére és a zöld átállás elősegítésére: az otthonok és családok támogatását szolgáló zöldenergia plusz programot 75 milliárd, a vállalkozások elektromosautó-vásárlását támogató programot 30 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, a kabinet emellett kiemelten támogatja a 25 ezer lélekszám feletti települések közlekedésének zöldítését is.

György László szólt 

a kormány által nemrég elindított zöldenergetikai konzultációról; a 13 kérdésből álló, online kérdőíveket április 15-ig lehet kitölteni.

A kormány ebben arra kíváncsi, az állampolgárok támogatják-e azt, hogy Magyarország az éllovasa legyen az energetikai fordulatnak, a megtermelt energiát környezetbarát módon állítsák elő, az energiatárolásra szolgáló rendszerek gyártását és fejlesztését itthon végezzék el, valamint otthonaik be tudjanak kapcsolódni ebbe zöld rendszerbe – sorolta a kormánybiztos.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a nyírségi megyeszékhelyen tíz évvel ezelőtt kezdődtek el az önkormányzati intézmények épületeinek energetikai korszerűsítései, és az új, energiatakarékos rendszerek kiépítése. A kibővített ipari parkban folyó nagyberuházásoknál pedig prioritás az energiatakarékos rendszerek kiépítése és a zöldenergia hasznosításának kérdése.

A zöld átállás és az energetikai fejlesztések iránt nagyon nagy az érdeklődés a lakosság, az önkormányzat és a kis- és középvállalkozások részéről is – mondta Vinnai Győző térségi fideszes országgyűlési képviselő. Megjegyezte, a térségben több város és község nyert el a megújuló energia telepítésével vagy felhasználásával kapcsolatos energetikai pályázatokon egymilliárd forintot meghaladó fejlesztési összeget.

Új adókedvezmény vehető igénybe zöldberuházásra

Magyarország célja, hogy a zöld gazdasági átállás nyertese legyen, így a zöldenergia termelésében és tárolásában is a világ élvonalába tartozó fejlesztéseket valósít meg. Ezt támogatja az az új rendelkezés, amely szerint villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén adókedvezmény vehető igénybe – nyilatkozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

A magyar adórendszer egyszerűsítése és az adminisztrációs terhek csökkentése mellett az adópolitika kiemelt szándéka az éghajlati célok támogatása is. Az idei évtől a villamosenergia-tároló létrehozatalára irányuló beruházás esetén társasági adókedvezmény vehető igénybe - hívta fel a figyelmet Izer Norbert.

A kedvezmény bevezetésének célja annak ösztönzése, hogy olyan új villamosenergia-tároló berendezések létesüljenek, amelyek képessé teszik a vállalatokat a saját célra megtermelt villamos energia tárolására – mondta.

A technikai részletek közül az államtitkár kiemelte: az adókedvezményt a beruházás üzembe helyezése után hat éven keresztül lehet igénybe venni. Fontos feltétel még, hogy a villamosenergia-tároló energiájának évi legalább 75 százalékát megújuló energia biztosítsa. Az adókedvezmény támogatási intenzitása – az összes állami támogatással együttesen – 30 százalék, de legfeljebb 30 millió euró.

Ez azt is jelenti, hogy például egy 100 millió forint értékű beruházás esetén 30 millió forintnyi adókedvezménnyel számolhat a vállalat, azaz ekkora összeggel csökkentheti a fizetendő társasági adóját – tette hozzá.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD 2024-es magyar országtanulmánya is kiemelte, a nagyszámú feldolgozóipari beruházás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat átálljon a zöld technológiára. Ez az új beruházási adókedvezmény is épp ezt az átállást támogatja – hangsúlyozta az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában