Versenyképesség

2023.06.20. 09:14

A Gazdaságvédelmi Akcióterv 40 milliárd forintos segítséget jelent több mint ötezer cég számára

A kormány a gazdaság és a vállalkozások érdekében már korábban is több intézkedést vezetett be, hogy megóvja a hazai vállalatokat az energiaár-emelkedés romboló hatásaitól.

MW

Az ötcsillagos Mövenpick BalaLand Resort és FamilyPark fogadótere Szántódon az átadás napján, 2023. március 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

A gazdaság védelme és az ipar fejlesztése érdekében a kormány ötezer vállalkozást szabadít ki az extrém magas áron kötött fix áras áramszerződéséből – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az elhúzódó háború és a hibás szankciók egész Európában energiaválsághoz vezettek: a gázár 300 euró/megawattóra feletti, míg a villamos energia 650 euró/megawattóra feletti áron tetőzött.

Az energiaár-robbanás hazánkban egybeesett a gáz- és villamos energia szerződéskötési időszakával, így a gazdasági szereplők jelentős része a félelemtől vezérelve rendkívül magas áron kötött szerződést, amelynek következtében ma a hazai vállalatok a tőzsdei árhoz képest és az uniós átlaghoz képest is többszörös áron jutnak hozzá az energiához – írták.

Különösen aggasztónak nevezték a helyzetet a villamos energia esetében, ahol a hazai szereplők az uniós átlag 2,3-szeresét fizetik ki, amely rendkívül jelentős versenyképességi hátrányt okoz. Ez rendkívül hátrányos helyzetbe hozza a hazai gazdasági szereplőket, gátolja a növekedést és a beruházásokat, veszélyezteti a munkahelyeket, ráadásul akadályozza az infláció letörését is – fűzték hozzá.

Emlékeztettek, hogy a kormány a gazdaság és a vállalkozások érdekében már korábban is több intézkedést vezetett be, hogy megóvja a hazai vállalatokat az energiaár-emelkedés romboló hatásaitól.

Hozzátették: a kormány 2022 októberében meghirdette a Feldolgozóipari kkv energiaköltség- és beruházástámogatási programot, majd az ügyfelek érdekében célzott kezességvállalási programot indított az energiakereskedők számára.

Végül áprilisban a „váltófix” szerződéssel rendelkező vállalkozásokat támogatta kedvező átkötési ár biztosításával. Az intézkedések több tízezer vállalkozást támogattak, így több százezer munkahelyet, azaz családot védtek meg a nehéz helyzetben – áll a közleményben.

Úgy folytatták, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara június 12-én bejelentett javaslatára a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, majd a kormány is részletesen megvizsgálta a fix áras energiaszerződések helyzetét. A kormány megállapította, hogy elsősorban az áramszerződések esetén magas azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek fix és általában magas, sőt sokszor extrém magas áron kötöttek szerződést.

A villamos áram tekintetében a szerződések 81 százaléka fix áras, a 2023. évre vonatkozó fix áras áramszerződések átlagára pedig a rendelkezésre álló adatok alapján 250 euró/megawattóra körüli, ami – még az alacsonyabb áron történt újraszerződések és a váltófix szerződések piaci áron történt fixálása ellenére is – többszöröse a jelenlegi 100 euró/megawattóra körüli tőzsdei árszintnek.

A fix áras áramszerződéssel rendelkező vállalkozások harmada 320 euró/megawattóra feletti áramárat kénytelen megfizetni. Ez a többletköltség a kapacitások mérséklődését, a műszakok csökkentését vonja maga után, ezáltal rontva az ipari termelési adatokat, veszélyeztetve a munkahelyeket és a gazdasági teljesítményt. Mindez ráadásul az infláció letörését is akadályozza azáltal, hogy számos vállalat az idei év egészére „beragadt” a magas energiaköltségbe – tájékoztatott a tárca.

Jelezték, hogy annak érdekében, hogy hazánk elkerülje a recessziót, év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt, megvédje a családokat, a munkahelyeket és a vállalkozások versenyképességét, a kormány az alábbi intézkedésről döntött.

A kormány nettó 200 euró/megawattóra áron maximalizálja a fizetendő villamosenergia-díjat azon ágazatok esetében, amelyek érdemi hatással vannak az infláció alakulására, így a feldolgozóiparral, a szálláshely-szolgáltatással, valamint a raktározás, szállítással foglalkozó vállalatok számára.

Ezen összeghatár felett július 1. és december 31. között, azaz 6 hónapos időtávra az állam támogatja az áramköltséget.

Az intézkedés azon szerződésekre vonatkozik, amelyek alapján június 1-jén fixált ár szerint fizettek a vállalkozások. Az érintett vállalkozások száma a feldolgozóipar esetében meghaladja a 4200 darabot, a szálláshely-szolgáltatás esetén csaknem 600 darabot tesz ki, a szállítás, raktározás esetében pedig több mint 200 vállalkozást érint – írták.

A lépés összességében mintegy 40 milliárd forintos segítséget jelent a több mint ötezer cég számára, azaz vállalkozásonként csaknem nyolcmillió forint támogatást biztosít a Gazdaságvédelmi Akcióterv intézkedése.

„A kormány azt várja el a cégektől, hogy növeljék a teljesítményüket és érvényesítsék értékesítési áraikban a kapott támogatást. A döntés így egyszerre mérsékli az inflációt és hozzájárul a gazdasági növekedéshez” – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában