Vonzó célpont

2019.02.13. 09:02

Több mint 4,3 milliárd eurónyi befektetés érkezik hazánkba

Németországi cégek tavaly 28 magyarországi beruházást jelentettek be 1,95 milliárd euró értékben, ami 7800 új munkahelyet teremt, az USA 15 projekttel, 215 millió eurónyi befektetett tőkével és 1954 új munkahellyel a második legnagyobb beruházó.

Gyõr, 2018. július 24. Dolgozó az Audi Hungaria Zrt. új, elektromos motorokat gyártó gyõri üzemcsarnokában az avatás napján, 2018. július 24-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Krizsán Csaba

Az értékteremtő beruházásokért folyó, élesedő globális és regionális verseny ellenére a hazai befektetésösztönzés tavaly is felülmúlta az előző éves eredményeit: minden eddiginél több projekt érkezett, minden korábbinál magasabb értékben – közölte a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) a Világgazdaság kérdésére.

A 98 pozitív befektetői döntés eredményeként a következő években több mint 4,3 milliárd euró működő tőke érkezik Magyarországra, és több mint 17 ezer új munkahely jön létre.

Ágazati bontásban tavaly is a járműipar volt a legerősebb, a területre 36 befektetői döntés nyomán 2,6 milliárd eurónyi tőke érkezik, ami majdnem 11 ezer új munkahelyet teremt. A már megtelepedett ágazati szereplők bővítései mellett – ilyen a Mercedes-Benz második gyárának kecskeméti alapkőletétele és az Audi győri e-motor-gyártása – a BMW debreceni gyártóegysége, a JLR mérnöki és beszerzőközpontja, valamint a Giant (kerékpárgyártó cég) érkezése is nagy eredmény.

Az új járműipari irányok felé mozdulás, mint például az e-mobilitás, további iparágakat is érint, ezzel új lendületet kapott az országban hagyományosan is erős elektronikai ágazat, amely – az üzleti szolgáltató szektorral holtversenyben – tíz projektben volt érintett, amivel a második lett a járműipar után. Ezek a beruházások együtt 507 millió euró befektetést hoznak, és 1600 új munkahelyet teremtenek. Az elektromobilitás fejlődése egyébként is nagy lehetőségeket rejt.

Az akkumulátorgyártás terén Magyarországnak stratégiai pozíciói lesznek, már három vezető ázsiai akkumulátorgyártó, a Samsung, az SK és a GS Yuasa is Magyarországot választotta európai gyártási központjának

– mondta egy múlt heti rendezvényen Suha György, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

A HIPA közlése szerint kiemelkedően sikeres új ágazatnak számítanak az üzleti szolgáltató központok (Business Services Centres – BSC), a területhez tavaly tíz beruházás és több mint 1200 új munkahely létesítése kapcsolódott. Az országban mintegy 110 üzleti szolgáltató központ működik körülbelül 50 ezer főt foglalkoztatva, a dolgozók jellemzően több nyelvet beszélő, diplomás fiatalok. A magas fizetés, a gyors előrelépési lehetőségek, az idegen nyelvek használata és a nemzetközi kilátások hosszú távon is vonzók a fiataloknak.

Borítókép: Dolgozó az Audi Hungaria Zrt. elektromos motorokat gyártó győri üzemcsarnokában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában