Hangadó

2008.06.05. 09:46

Mirigyék jelszava: Megsértődni tilos! - Képgalériával

Kecskeméten adott élő koncertet az Irígy Hónaljmirigy. Az elmúlt másfél évtized alatt kétségtelenül átalakították a humorpiacot. Magukról azonban továbbra is azt vallják, hogy bár öregedtek, meghíztak, de lélekben még mindig ugyanazok a fiatal hülyegyerekek, mint akik 15 évvel ezelőtt megalapították a zenekart.

Galambos Krisztina

Uszkó Laci, a Mirigy egyik oszlopos tagja szerint kizárólag a pénz nem tud másfél évtizedig összetartani nyolc embert. Sokkal inkább a barátság, ami köztük is megvan.

- Az Irígy Hónaljmirigy nektek munka vagy hobbi?
- Attól függ, hogy honnan nézzük. Egyrészt ebből élünk, tehát munka. Ha viszont figyelembe vesszük, hogy mennyire élvezzük csinálni, akkor hobbi is. Egyébként a legmocskosabb dolog az egészben az utazás. Csak ülünk a buszban és bámuljuk egymást ezer kilométereken keresztül. Persze, a poénkodás akkor is megy, úgyhogy ezt is meg lehet szokni.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Akcióban a Mirigy. Uszkó Laci balról a második
[/caption]- Megrendelésre dolgoztatok már? Illetve létezik az a jelenség, hogy akit a Mirigy nem parodizál, azok nem számítanak a mai zenei életben?
- Véleményem szerint ez a jelenség nem létezik. Megrendelésre pedig egyetlen egyszer dolgoztunk. Az egyik barátunk, Király Gabi, a válogatott kapusa kért fel, hogy a főként utánpótlásneveléssel foglalkozó sportcentrumának az indulóját írjuk meg. Szerintem nem sikerült túl jól, de nekik tetszett. Zenészektől, zenekaroktól nem kaptunk még hasonló megkeresést. Egyébként ha valaki azt mondaná, hogy itt van egy csomó pénz, írjatok rólunk paródiát és nekünk nem tetszene az alapnóta, akkor úgysem csinálnánk meg. Csak ahhoz nyúlunk hozzá, amihez érdemes.

- És mihez érdemes hozzányúlni, mi alapján válogattok?
- A legfontosabb, hogy ismert, hallgatható legyen a dal, a rádiók már játsszák. Illetve legyen benne egy olyan dolog, ami idegesít minket. Például a Numerakirály paródiája azért született meg, mert már a hátunk közepére sem kívántuk azt a zenét. A kiválasztásnál fontos továbbá, hogy az előadóban is legyen valami olyan, amit meg tudsz fogni, legyen egyéniség.

- Ki az, akit semmiképpen nem parodizálnátok?
- Komáromi István. Bár már egyszer őt is kifiguráztuk, azonban nem a saját nótájával, hanem egy hasonló stílusú dalt adtunk a szájába. Mert azért valljuk be, az ő zenéi alkalmatlanok mindenre.

[caption id="" align="alignright" width="150"] Kevesen gondolták, hogy egyszer helyet cserélnek a Fradival. Hajrá KTE! - ezekkel a szavakkal vette a nyakába a lila-fehér sálat Sipos Péter
[/caption]- Ha elkészül egy feldolgozás, a megjelenés előtt kikéritek az érintettek véleményét?
- Muszáj, mert engedélyt kell kérnünk.Nem az előadóktól, hanem a szerzőktől, ami persze sokszor egybeesik. Van, aki át szeretné olvasni a szövegünket, van, aki ezt nem igényli. A Pa-Dö-Dő-s lányok viszönt külön kérték, hogy mivel szerintük túl gyenge a paródia, írjuk át durvábbá. De volt olyan is, aki elzárkózott attól, hogy parodizáljuk. Például Cipő, a Republicból. Azzal indokolta, hogy nem szeretné a saját koncertjein a mi átdolgozásainkat visszahallani a közönségtől. Ezzel nincsen semmi probléma, nincs belőle harag, sértődöttség azóta sem, fejet hajtunk az akarata előtt. Sokkal inkább bosszant az a jelenség, amikor egy előadótól megkapjuk az engedélyt, a szöveget többször átíratják velünk, majd végül mégis elzárkózik a paródia megjelenésétől. Messzemenő konfliktusunk azonban még soha senkivel nem volt.

- Kit volt a leghálásabb feladat parodizálni?
- Szegény D. Nagy Lajos nagyon hálás alany, mert őt egy csomó helyről meg lehet fogni. Igaz, hamisan soha nem énekel, viszont az "s" betűi nem tökéletesek, de őt így szeretjük. Egyébként nálunk mindig közös munka folyik: közösen választjuk ki az alanyainkat, együtt írjuk a szövegeket, a forgatókönyveket. Az egyik vendéglőben kaptunk egy különtermet erre a célra. Volt olyan nóta, amelyik megszületett egy óra alatt, de volt olyan is, amelyikhez három hét kellett.

- A szövegírásnál mennyire tudtok elvonatkoztatni azoktól az érzésektől, amelyek az eredeti előadó irányában vannak?
- Ez azért nehéz, mert van egy csomó dolog, amit szakmai berkekben mindenki tud az illetőről, a közönség viszont nem. Így ezeket nem is érdemes megénekeli, mert úgysem értenék, hogy mire utalunk. Ha pedig valakit emberileg nem nagyon szívlelünk, akkor nem fog a palettánkra felkerülni.

- Ha választani kellene: tévé vagy színpad?
- Tévé és színpad együtt, mert mindkettő mástól jó. Ha pozitív visszajelzések érkeznek, akkor jól tudjuk magunkat érezni a fél-playback fellépéseinken is, azonban az élő bulikon tudjuk igazán bebizonyítani, hogy zenekar vagyunk. Persze, ez együtt jár alkalmankénti 25-szöri átöltözéssel. Mára már a tévézésbe is elég jól beletanultunk, az inkább kikapcsolódásnak számít. A hátránya viszont, hogy nagyon sok időnket elviszi, hiszen szinte minden nap forgatókönyvet, dalszöveget írunk. A forgatás azonban már nagyon jó hangulatban szokott telni. Egyszer Etyeken dolgoztunk és nem messze tőlünk kigyulladt egy épület. Egy úriember az összeszedett gazt akarta elégetni, a tűz azonban továbbterjedt, felgyulladt egy épület, amelyről utólag derült ki, hogy egy tűzoltókocsi parkolt benne. Az egészet felvette az operatőrünk és körbeküldtük egymásnak e-mailen.

- Alkotói válságban voltatok már?
- Szinte mindennap van. Főleg nyáron, amikor jó idő van és az embernek nincs kedve körmölni.

- Irígy a hónaljmirigy?
- Nem és nem is voltunk soha senkire. Abban az esetben viszont nem irigy vagyok, hanem borzasztóan dühös, ha tehetségtelen emberek kerülnek olyan helyekre, ahová nem kéne.Lehet, hogy mások ugyanezt mondják rólunk, de remélem, hogy mi nem tartozunk ebbe a kategóriába, amelyben például olyanok vannak, mint Kiszel Tünde vagy Fekete Pákó.

- Mivel foglalkoznátok, ha nem a zenéléssel?
- Én voltam fűtésszerelő, lakatos, műszerész, kubikos, de valószínűleg építész lennék. Ezt a szakot el is kezdtem, de kihajítottak. Ebben persze közrejátszott azt is, hogy ekkor indult a mirigy. De úgy érzem, nem döntöttem rosszul. Peti cukrász és kelmefestő volt. Tomit érettségi után elvitték katonának, majd elvégzett egy sportmenedzser szakot, amiben soha nem dolgozott. A többieket most így fejből nem tudom.

- Milyen terveitek vannak a közeli és a távoli jövőre?
- Nyáron koncertezünk, közben az együttes felesben nyaralni megy. Augusztus végén forgatjuk a következő műsorunkat, amely motorátépítő műhelyek közötti kisebb konfliktusokat dolgoz fel. Utalunk majd az összes nagy motoros filmre egy-egy jelenet erejéig. Nyáron elmegyünk néhány motoros találkozóra vágóképeket forgatni. Lemez készítését egyelőre nem tervezzük, ugyanis erre a piacra nem érdemes egy komplett nagylemezt kidobni. Mert amit megcsinálsz, abból három nóta befut, a többi meg megy a levesbe. Akkor inkább hármasával jelentetjük meg őket, és így valamennyi befut. A legtávolabbi tervekről pedig csak annyit: dolgozunk, amíg bírjuk.

[caption id="" align="alignleft" width="200"] A három tenor
[/caption]- Mikor vagytok komolyak?
- Most például végig komoly voltam. Vannak dolgok a mi életünkben is, amit nem viccelődhetünk el. Ha megjelenünk valahol mindig azt várják tőlünk, hogy legyünk viccesek. Ha jó a sztori, akkor ez úgyis adódik, azonban az embernek nem kell mindenáron hülyét csinálnia magából. Persze, nem vagyunk egy depis brigád. Elég nagy társaság vagyunk ahhoz, hogy vannak belterjes poénjaink. Ezek a zenekar tagjai között nem ütik ki a biztosítékot, de másnál már lehet, hogy igen. Már bántottam így meg embert. Nálunk azonban az a jelszó zenekaron belül, hogy megsértődni megalázó és tilos. Ha megsértődsz, akkor még sokkal jobban kapod a stukkot.

- Ambrus Zoli nem lépett színapdra a kecskeméti koncerten, ugyanakkor a korábbi hírekből azt lehetett hallani, hogy már vállal fellépéseket.
- Annak, hogy ő most nem volt itt, egészen egyszerű oka van. Tegnapra belázasodott. 

Galambos Krisztina Kevesen gondolták, hogy egyszer helyet cserélnek a Fradival. Hajrá KTE! - ezekkel a szavakkal vette a nyakába a lila-fehér sálat Sipos Péter A három tenor Akcióban a Mirigy. Uszkó Laci balról a második -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!