Hangadó

2008.05.13. 09:30

Republic: egy igen stabil köztársaság

18 év, 22 lemez, töretlen siker, számtalan szakmai díj és elismerés – ez a Republic. A zenekar a közelmúltban a kiskunfélegyházi városi sportcsarnokban tartott nagyszabású koncertet. Fellépésük előtt Boros Csaba basszusgitárossal beszélgettünk.

Galambos Krisztina

- 18 éves lett az idén a Republic. Egy ember, életének első 18 évében, a felnőtté válás útján, jelentős változásokon megy át. Ez a zenekarra is igaz volt?
- Lehet, hogy egy ember életében 18 év, főleg az első 18 komoly változásokat hoz. A Republic tagjai is öregedtek, változtak a csaknem két évtized alatt és ez nyilván nyomon követhető a munkánkban is. De ha röviden a zenekar szempontjából kellene ezt az időszakot áttekinteni, akkor annyi biztos, hogy gyorsan eltelt. Csináltunk egy csomó zenét, albumot, hol jót, hol rosszabbat, voltak kimagasló teljesítmények és azt gondolom, hogy ezek után a Republic egy teljesen jó pályára került. Mindenkinek azt kívánom, hogy 18 év után még így funkcionáljon, ha egyáltalán megéri ezt a kort a szóban forgó együttes.

- Felnőtt a zenekar?
- Persze. Szerintem zeneileg már akkor is érettek voltunk, amikor 1990. február 23-án elkezdtük. Úgyhogy mára már mondhatom, hogy felnőtt zenekar lettünk. Senkinek sem az első formációja a Republic. Cipő és Nagy László Attila dobos a Cipőfűzőben, Boros Csaba a Citromban, majd a Känguruban, Patai Tomi a Kormoránban, a Moho Sapiensben és a Beatricében, Tóth Zoli pedig a Balatonszeletben játszott. Egy-két zenekari próbálkozás után az ember már másfajta szemlélettel lép be egy újabb együttesbe.

- A Republic üzenete, küldetése mennyiben változott az elmúlt csaknem két évtizedben?
- Én azt gondolom, hogy a küldetésünk semmiben sem változott. Viszont a dolgunk egy kicsit nehezebb lett. Arra gondolok, hogy a mai, elüzletiesedett világban sokkal nehezebb értelmes gondolatokat eljuttatni a közönséghez. A ’90-es évek elején az emberek sokkal befogadóbbak voltak. Ennek talán az is lehet az oka, hogy ma már minden napra jut legalább három sztár. Utóbbiak pedig bárkiből lehetnek. Ha beülnék a toalettre, és ott 48 órát végigénekelnék, akkor onnantól televíziós wc-sztárként körbejárhatnám az országot. És nem is röhögnének rajtam, mert ilyen esetekben divatossá vált azzal visszavágni, hogy „Csináld te végig, hogy két napot egyfolytában a mellékhelyiségben énekelsz”.

- A születésnapot örömkoncerttel ünnepeltétek februárban. Tartogattok még meglepetést erre az évre a közönségnek?
- Az örömkoncerten az én javaslatomra elővettünk régebbi dalokat is. Azóta ezek közül néhány beépült a mostani turnéba. Ezenfelül próbáljuk az új lemezt, a 4.-5. szám körül tartunk. Az album várhatóan ősszel kerül a boltokba. Egyébként a próbák már korábban is elkezdődhettek volna, csak a sok fellépés miatt nem volt rá időnk. Ha meg nem koncerteztünk, akkor örültünk, hogy nem látjuk egymás képét. Ezt természetesen jó értelemben mondom.

- Tavaly két korábbi lemezetek is megjelent újrakiadásban. Tervezitek, hogy a többi album is újra a boltok polcaira kerül?
- Erről szó sincs, legalábbis egyelőre. Az Üzenet és a Boldoság.hu cím albumunk egy másik kiadónál jelent meg annak idején. Egy hosszú pereskedés végén vagyunk ez ügyben és mivel nyertünk, ennek a két hanghordozónak a jogai is átkerülhettek a mostani kiadónkhoz, az EMI-hoz. És ők, a zenekar javaslatára újra megjelentették ezeket, hiszen szerintünk annak idején ezeket nem úgy kezelték, ahogy elvárható lett volna.

Repulő bálna és a kishal

A Republic emblémája egy kishal, amire egyrészt azért esett a választás, mert a zenekar a halak csillagjegyben alakult, másrészt Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez a jele.



A zenekar weboldala: http://www.republic.hu/

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!