Üzemanyag

2023.10.11. 10:21

Péntektől benzint és dízelt is olcsóbban tankolhatunk

Sorozatban hatodik alkalommal csökken az üzemanyagok ára. Egyre távolabb a kormányzati ársapka réme – írja a Világgazdaság.

MW

Péntektől olcsóbban tankolhatunk

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Újabb árcsökkenés jön a magyar benzinkutakon – derült ki a Holtankoljak friss adatközléséből, amit a vg.hu szúrt ki. Ez azt jelenti, hogy a hétfői, 20 forintos áreséssel nem ér véget erre a hétre a fogyasztói szempontból kedvező folyamat.

Az üzemanyag-árfigyelő blog szerint ugyanis

a benzin esetében a literenkénti nagykereskedelmi ár bruttó 7 forinttal, míg a gázolajé bruttó 10 forinttal esik majd.

Arra lehet számítani, hogy ez az árváltozás a töltőállomásokon is megjelenik, így a hét utolsó munkanapjától az alábbi átlagárakkal lehet találkozni a kutakon: 

a 95-ös benzin 603 forint/liter, a gázolaj 650 forint/liter.

Ezzel a hétre véget ért az üzemanyagárak változása, legközelebb jövő héten hétfőn érkezik új információ.

Hogyan alakulhat az üzemanyagok ára a jövőben? 

Biztosat mondani nehéz, de benne van a pakliban, hogy az elmúlt két hétben tapasztalható áresés ideiglenesen a végéhez ér. Ennek oka az izraeli háború, amely komoly riadalmat vált ki a nemzetközi piacokon. 

A kőolajárak ingadoznak, amit az a félelem is gerjeszt, hogy Irán valamilyen módon érintettje lehet a konfliktusnak.

Irán az OPEC, azaz a kőolaj-exportáló országok egyik legnagyobbika. Az ő bevonódásuk a harcokba komoly kockázat, ez pedig átmenetileg hozhat drágulást a piacon, ami a magyar nagykereskedelmi árakban is lecsapódhat. Komoly drágulás azonban egyelőre nem látszik.

Mennyivel csökkent az üzemanyagok ára Magyarországon? 

A benzin legutóbb július végén volt ennyire alacsony, a dízel pedig az augusztus végi szintre korrigált. A péntektől esedékes árcsökkenés azt jelenti, hogy a benzin ára sorozatban hatodik alkalommal csökken. 

Szeptember 27-hez képest összesen már bruttó 57 forinttal olcsóbb a benzin literenkénti ára. A dízelnél bruttó 31 forintos áresés látszik az elmúlt két hétben.

Mindez nem csak itthon látványos trendforduló a korábbi, hónapokon át tartó drágulási ciklushoz képest, hanem a régióban is egyedülálló. Más országokban is mérséklődtek ugyan az árak, de távolról sem olyan ütemben, mint Magyarországon. 

A cikk folytatása a Világgazdaság oldalán érhetőek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!