Gazdaság

2012.06.18. 17:10

A Merecedes-gyár húzza fel a megyei ipari mutatókat

A Bács-Kiskunban működő, legalább 50 főt foglalkoztató ipari vállalkozások termelési értéke meghaladta a 147 milliárd forintot a KSH legutóbbi felmérése szerint.

Barta Zsolt

Ez 14 százalékkal magasabb az előző év I. negyedévihez képest. A növekedés nagyobb hányada az élelmiszeripari és a gépipari vállalkozások tevékenységéből származott. Mindkét ágazat részesedése a négytizedet közelítette. Ez utóbbi részben a Mercedes autók gyártásának köszönhető.

A vizsgált időszakban a kohászat, fémfeldolgozás, valamint a gépiparon belül a járműipar teljesítménye emelkedett leginkább, a termelési érték volumene ezeken a területeken egyharmaddal haladta meg a 2011. I. negyedévit.

Az export eladások mintegy 18 százalékkal bővültek, de a belföldön realizált érték is 14 százalékkal magasabb a korábbinál. Az export értékesítés aránya az ipar egészében elérte a 64 százalékot, amely némileg az országos átlag felett alakult. Ez alapvetően az élelmiszeripar átlagon felüli export orientáltságából adódik, mert a gazdaság többi területén országos átlagban nagyobb arányban exportálnak, mint Bács-Kiskunban.

Ezek is érdekelhetik