Gazdaság

2011.12.04. 22:23

Késésben a számlákkal

Kénytelen hozzányúlni kötvénye hozamához a kunszentmiklósi önkormányzat. Néhány intézménye ugyanis nem tudja kifizetni a közületi számlákat.

Miklay Jenő

Az év folyamán többször fordult elő az, hogy a polgármesteri hivatal, a Varga Domokos ÁMK, valamint a Virágh Gedeon Szakközép- és Szakiskola késedelmesen egyenlítette ki beszállítóik számláit. A közétkeztetést biztosító két szolgáltatónak jelentős összegű adótartozása keletkezett a kifizetések elmaradása miatt. A cégek jelezték az önkormányzatnak, hogy további késlekedés esetén leállítják a szolgáltatást. A szolgáltatók felé a tartozás november végéig összesen 9 millió forintra emelkedett. Jelenleg úgy néz ki, hogy csak részletekben tudnak utalni, ezért néhány egészségügyi vállalkozás már az ellátás felfüggesztését helyezte kilátásba – hangzott el a városi képviselő-testület e témában összehívott rendkívüli ülésén múlt héten csütörtökön. 

Az önkormányzat folyószámlahitele a felső határon mozog, a költségvetésben csak a közmű- kikapcsolásokat elkerülő számlarendezésre van lehetőség, nagyobb összegű bevételre év végéig már nem számítanak.

A költségvetési egyensúly biztosítása érdekében tervezett, nagyobb bevétellel járó ingatlanértékesítések 2011-ben már aligha valósulnak meg. A költségvetés stabilizálása érdekében a városháza folyamatosan veti ki az inkasszót a meg nem fizetett adók behajtására, ám az intézkedések kevés sikerrel járnak. A városi szenátus úgy döntött, hogy az önkormányzati kötvénykibocsátásból származó 1 milliárd forint kötvényalap jelenlegi 15 millió forint hozamát a szolgáltatói számlák kiegyenlítésére fordítja, a likviditási problémák súlyosbodásának elkerülése érdekében. Szintén ebből utalnak a víziközmű társulatnak, működése finanszírozására.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Felső határon mozog az önkormányzat folyószámlahitele
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!