Gazdaság

2010.02.05. 19:46

Fogyatkoznak az őstermelők

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is kevesebb őstermelői igazolvány kiváltására, illetve megújítására lehet számítani Bács-Kiskun megyében – véli a helyi Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal földművelésügyi igazgatója.

Mihályka Gyula

Farkas Zoltán az MTI-nek elmondta: a csökkenés körülbelül öt éve kezdődött, amikor még több mint 90 ezer őstermelőt tartottak nyilván a megyében. Ez az ellenőrzések szigorodása miatt később látványosan visszaesett.

Az utóbbi időszakban is jellemző lassú lemorzsolódás, azonban már a birtokkoncentráció és a gazdálkodók kiöregedésének következménye. Emiatt várhatóan 2010-ben is 1-2 ezerrel kevesebben, mintegy 36-38 ezren váltják ki vagy újítják meg igazolványukat.

Az igazgató elmondta: az idei évtől az új őstermelői igazolvány kiállításához hasonlóan immár annak érvényesítéséért is ezer forintot kell fizetnie az igénylőnek. Ez a változás azonban eddig szemmel láthatóan nem befolyásolta a papír iránti kereslet mértékét, mely az előző évekéhez hasonló. A díjat egyébként a kiállító hatóság falugazdászainál beszerezhető postai csekken, illetve banki átutalással lehet befizetni. Az őstermelői igazolvány visszavonásának ügyintézése továbbra is ingyenes.
A dokumentumok megújítását az idén is célszerű március huszadika előtt elvégezni, mert ebben az esetben az okmány birtokosának járó adókedvezmények a teljes naptári évre érvényesek. Ám aki lekési  a határidőt, az már csak az érvényesítés napjától veheti igénybe ezt a könnyítést.

Március huszadika után általában már csak azok a termelők szoktak őstermelői igazolványért jelentkezni, akik egyféle szezonális termésüket szeretnék értékesíteni. A gazdák rohama tehát a következő bő másfél hónapban várható. A zökkenőmentes ügyintézés érdekében nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni az igazolvány kiváltását, illetve megújítását.   

Ezek is érdekelhetik