2010.02.23. 00:00
Fedezd fel újra az ősi gabonát!
A kölesről valószínűleg neked is csak a kása jut eszedbe, pedig ez a rég elfelejtett gabona igen változatosan elkészíthető.
Törj ki a rizs vagy krumpli köret egyhangúságából!
Az egyszerű köles alaprecept elkészítésével a kölest használhatod izgalmas, új köretként, de bármely rakott vagy töltött ételt, fasírtot és vagdaltat is dúsíthatsz vele - az egészség jegyében.
A kölesreformot még a hagyományos magyar konyha területére is becsempészheted, tarhonya helyett például bátran használhatsz kölest, az íze a megtévesztésig hasonló lesz a nagymamáink által készített pásztortarhonyához, csak jóval egészségesebb, mert tarhonya helyett egészséges gabonát, kölest tartalmaz.
Semleges alapízének köszönhetően a desszerteket is készíthetünk belőle: mézzel édesítve, aszalt gyümölcsökkel variálva keleties hangulatú édességet kreálhatunk.
Kölestörténelem
A köles a pázsitfűfélék családjába tartozó legősibb kultúrnövényünk. Kínából származik, és legalább 10 000 éves múltra tekint vissza. Az ó- és középkori Magyarországnak is az egyik legjelentősebb gabonája volt. A kenyérgabonák megjelenésével viszont fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában, pedig táplálkozás-élettani szempontból ma is nélkülözhetetlen része az egészséges étrendnek. Ugyanakkor a világ népességének 1/3-ának még ma is a köles az alapélelme. Afrikában, Indiában, Ázsiában tömegesen termelik, és minden nap fogyasztják.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Nem kell mindig krumpli: szeress bele a kölesbe!
[/caption]
Karcsú test, fényes haj, rugalmas bőr: szépségápolás kölessel
Szénhidráttartalmának jelentős hányada (72%) keményítő, ami szervezetünk számára igen jól hasznosítható energiaforrás. Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt és vízoldékony rostokat is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását. E tekintetben főként a vízben oldódó rostanyagoknak van kiemelkedő szerepük, mivel folyadékmegkötő tulajdonságuknak köszönhetően megnő a térfogatuk, élénkítik a bélperisztaltikát, így a salakanyagok bélrendszeren való átjutási ideje lerövidül. Emiatt fontos szerepet tölthetnek be egyes civilizációs ártalmak, mint a székrekedés és a bélrendszeri daganatos betegségek megelőzésében.
Fogyókúráknál és tavaszi méregtelenítéseknél szintén nagy jelentőséggel bírnak a vízoldékony rostok, mivel fokozzák a teltségérzetet, csökkentik a tápanyag-felszívódás mértékét, és lassítják a gyomor ürülési sebességét.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Héjában és a héj alatti részben B-vitamin, míg csírájában nagy mennyiségű E-vitamin található. Ásványi anyagai közül káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. A kálium a szívizom működését szabályozza, míg a magnézium és a foszfor a szellemi munkánál a fáradtság ellen nyújthat védelmet.
Sok szilícium van benne, ami a szervezet védekező képességét fokozza. Kovasav tartalmának köszönhetően a bőrt rugalmassá, a hajat fényessé, a fogakat és a körmöket erőssé teszi.
Hiperegészséges
Rendszeres fogyasztása tehát rákmegelőző hatású, késlelteti az öregedési folyamatokat, erősíti a látást, kiváló vashiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladáscsökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Karbantartja az erek falát, az emésztőrendszert. Megelőzi a fogszuvasodást és segít a fogak zománcának megvédésében is.
Főzési alaprecept
Hozzávalók:
1 bögre hántolt köles
1 kis fej vöröshagyma
1 csipet őrölt zöldbors
1 evőkanál olaj
kis só
Elkészítés: Pirítsd meg a hagymát az olajon, forgasd át rajta a kölest, majd engedd fel háromszoros mennyiségű vízzel, és 20 perc alatt főzd készre. A sót a végén tedd hozzá.
Ajánlott fűszerek hozzá: gyömbér, bazsalikom, majoranna, koriander