Friss hírek

2005.12.20. 20:58

Szerda délelőttig nem lesz sztrájk Ferihegyen

A ferihegyi szakszervezetek szerdán tíz óráig biztosan nem hirdetnek sztrájkot, mert akkor ülnek le újból tárgyalni a munkaadókkal.

BAMA

A Budapest Airport Rt. az MTI-hez eljuttatott közleményében bejelentette: kedden folytatódtak az érdekegyeztetések a Budapest Airport (BA) és a repülőtér munkavállalóinak érdekképviseletei között. A szakszervezetek kérésüknek megfelelően megkapták a BA privatizációs szerződésének rájuk vonatkozó részét. Délelőtt a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) és a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ), délben pedig a Repülőtéri Minibusz Gépkocsivezetők Szakszervezete (RMGSZ) és a Forgalmi Rampatisztek Szakszervezete (FORTISZ) sztrájkbizottságaival ültek tárgyalóasztalhoz a munkáltató képviselői. A BA Rt. közleménye szerint teljesült a sztrájkbizottságok kérése, hogy betekinthessenek az ÁPV Rt. és a BAA között létrejött szerződés munkavállalókra vonatkozó részébe. A dokumentumot az üzemi tanács elnöke és a szakszervezeti vezetők délután kapták meg. A tárgyalások szerdán folytatódnak.

Hilmer Sándor, a sztrájkbizottság szóvivője a tárgyalás után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy garanciákat várnak a tulajdonostól a dolgozók továbbfoglalkoztatására. Elmondta, hogy a brit befektető, a BAA képviselője ígéretet tett arra: szerdán írásos dokumentummal ismerteti a BAA terveit. Mint kiderült, az angol cég képviselője a tárgyaláson január közepéig kért időt ahhoz, hogy megválaszolja a szakszervezetek által feltett foglalkoztatási kérdéseket. "Ezt nem tudjuk elfogadni", jelentette ki Hilmer Sándor. Várhatóan a szerdai egyeztetés után döntenek majd arról, hogy hirdetnek-e és milyen időtartamra munkabeszüntetést. Bár a béremelés kérdése most kicsit háttérbe szorult a foglalkoztatási garanciákkal szemben, még az idén abban is meg kívánnak egyezni, mondta a szóvivő. Hilmer Sándor emlékeztetett rá, hogy az angol tulajdonos által délben ismertetett dokumentumokat elfogadhatatlannak és értékelhetetlennek ítélték, mivel azok nem tartalmaztak konkrét biztosítékot egyetlen munkavállaló továbbfoglalkoztatására sem.

Ezek is érdekelhetik