Friss hírek

2005.11.17. 16:52

Kevés a tízezer férőhely

Pokrócokon ücsörögve, hálózsákba bugyolálva, virrasztással fejezhetik ki együttérzésüket a Szolidaritás Éjszakáján három városban – Szegeden csütörtökön, Budapesten és Pécsen pedig pénteken – azok, akik úgy érzik, csatlakoznának a mozgalomhoz.

Bánky Bea

"Tavaly körülbelül százan virrasztottak a Nyugati téri aluljáróban 30-40 hajléktalannal együtt, akik egyébként ki vannak ebrudalva ezekről a helyekről” – mondta Nagy Nikoletta. AzUtcaEmbere aktivistája szerint aki hajléktalanként ezúttal ott tölthette az éjszakát, hálás volt ezért a lehetőségért, mások szerint viszont nem sok értelme van a figyelemfelkeltő tüntetésnek, ettől nem fog változni a helyzet. „Megpróbáljuk felhívni a figyelmet arra, hogy nagyságrendekkel többen élnek fedél nélkül, mint azt gondolnánk – mondta Nagy Nikolett. – Sokan rejtőzködnek, csatornákban élnek, és még többen vannak, akik ellen éppen folyik a kilakoltatási eljárás. Nincs nyilvántartás, de szakértők becslései szerint csak a fővárosban több tízezer háztartásról van szó – hangoztatta az aktivista.”

Országosan tizenöt és harmincezer között – általában ez a válasz, ha a hajléktalanok számáról érdeklődünk. Szakértők szerint ez a szám torz, mivel csak a regisztráltakat veszi figyelembe. „Ha egy öt éves perióduson belül vizsgáljuk azok számát, akik hosszabb-rövidebb ideig az utcán éltek, ez a szám elérheti a másfélmilliót is” – véli Nagy Nikoletta.

„600 millió forintot költünk kifejezetten a téli hajléktalan-ellátásra, az élethelyzetből kivezető utakra, 22 krízisautóra, illetve a regionális diszpécserszolgálatok fejlesztésére” – sorolta Göncz Kinga szociális miniszter szerdai tájékoztatóján, ahol a téli felkészülésről beszélt a hajléktalan-ellátásban.

Idén indult el a „külső férőhely program”, amely 350 millió forintból ezer olyan szociális bérlakást biztosít, amely kivezető utat jelenthet a hajléktalanságból. Nyolc vidéki nappali ellátóintézmény számára másfél milliárdos uniós támogatás érkezett meg a közelmúltban. Az utcai szociális munkásokat évi 320 millió forinttal támogatja a minisztérium.

Ezek is érdekelhetik