Friss hírek

2005.11.07. 16:14

Bono az amerikai államkasszát is megcsapolja

Úgy tűnik, a U2 szegénység ellenes harcáról ismert énekesének sikerül új mozgalmával az USA spórolós államkasszáját is nagyobb adakozásra rávennie, derül ki az Economist című lapból.

BAMA

Legutóbbi washingtoni koncertjén Bono egyszer csak elkiáltotta magát a színpadon: "Kérek egy szép tejutat!" Erre a több ezer fiatal néző engedelmesen előhúzta zsebéből a mobilját, és valóságos fényjátékot rendezett a telefonok kivilágított képernyőjével a stadion elsötétített nézőterén. Amikor az énekes konstatálta, hogy a hallgatóság veszi a lapot, újból lekiáltott a színpadról: "Akkor most hívjon fel mindenki egy kongresszusi képviselőt, és mondja meg neki, hogy nagyobb támogatást szeretne Afrikának!" A harmadik kérés úgy szólt, hogy egy sms elküldésével csatlakozzanak az énekes által alapított "One" nevű szegénységellenes mozgalomhoz.

A One egyfajta lobbiszervezet, amelyik a gazdag országok kormányait próbálja rávenni a minél nagyobb adakozásra. Miközben az angolok a jótékonysági koncerteken elhangzó biztatás hatására ma már képeslapok és telefonhívások ezreivel bombázzák parlamenti képviselőiket, hogy adjanak többet az afrikai szegények javára, az Egyesült Államok eddig nem nagyon jeleskedett e téren. 2003-as adatok szerint Nagy-Britannia például hazai össztermékének 0,34 százalékát fordította a szegényebb országok megsegítésére, az USA mindössze a 0,15 százalékát. Ráadásul Amerika a segélyei túlnyomó részét Izraelnek és Egyiptomnak juttatta, amelyek - különösen Izrael - egyáltalán nem tartoznak a legrászorultabbak közé. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az USA-ban számos magánszemély, mint például Bill Gates, és egyházi szervezet gálánsan zsebbe nyúl időnként, hogy adjon a szegényebb népeknek, de Bono éppen azt szeretné elérni, hogy a közösségi kasszák is megnyíljanak.

Washingtoni koncertje előtt sikerült magát Bush elnököt is rávennie egy hosszabb beszélgetésre. A One regisztrált tagjainak névsora - azoké, akik sms-ben elküldték a címüket a mozgalom központjába - 2004 májusa óta 1,6 millióra nőtt, de négymilliónál is többen vannak azok, akik tagsági díj befizetésével csatlakoztak. Az idén júliusban rendezett angliai G8 találkozó előtt a One tagjai félmillió e-mail-lel bombázták a washingtoni Fehér Házat, hogy az amerikai államkassza adjon több pénzt az afrikaiaknak, segítse jobban az AIDS gyógyítását, hogy fordítson kevesebbet a hazai mezőgazdaság támogatására. A mozgalom, úgy tűnik, azért is népszerű, mert a hagyományos adománygyűjtéssel ellentétben itt föl sem merülhet, hogy a szervezők esetleg elsíbolják az adomány egy részét, hiszen a résztvevők általában nem pénzt adnak, hanem filléres sms-ekkel vagy e-mail-ekkel járulnak hozzá az ügy sikeréhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!