fejlesztés

2019.02.03. 12:38

A szuperszonikus repülők nem csak gyorsak, nagyon károsak is

A környezetvédők ezért a hangsebesség felett közlekedő gépek veszélyeire figyelmeztetnek.

Ismét hangsebesség felett közlekedő, vagyis szuperszonikus repülőgépeket készülnek gyártani tömegközlekedési célra amerikai cégek, környezetvédők azonban ezeknek a gépeknek az egészségre és a környezetre kifejtett káros hatásaira figyelmeztetnek.

Az ICCT (International Council on Clean Transportation) amerikai környezetvédelmi szervezet szerdán bemutatott tanulmánya szerint amennyiben a cégek megvalósítják terveiket,

Frankfurt felett például minden ötödik percben történne egy hangrobbanás.

A Boom Supersonic repülőgépgyártó egy 2000 szuperszonikus gépből álló flottát tervez, amely világszerte 500 várost kötne össze egymással.

Az ICCT tanulmányának készítői ezen becslések alapján készítettek szimulációt egy jövőbeli, 2035-ben működő repülőgép-hálózatról. Abból indultak ki, hogy ekkorra lehetővé válik a távolsági repülés a szuperszonikus repülőgépek számára.

A modell szerint Dubaj és London lenne a legsűrűbb forgalmú város, napi több mint 300 startolással és landolással.

A szuperszonikus repülőgépek okozta zajterhelés eközben 2-3-szor nagyobb lenne, mint a hagyományos gépek esetében, hasonló gyakoriság mellett.

 

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a zaj alvási zavarokhoz, gyerekeknél tanulási nehézségekhez, szívproblémákhoz, pszichés panaszokhoz vezethet.

Ráadásul a 2000 szuperszonikus gép évente 96 millió tonna szén-dioxidot bocsátana ki. Ez a teljes Lufthansa-flotta éves kibocsátásának háromszorosa.

Az ICCT kutatói szerint egy szuperszonikus gép egy hagyományos repülőgéphez képest utasonként 5-6-szor több üzemanyagot igényel.

Modelljével az ICCT azt szeretné elérni, hogy a hagyományos repülőgépekre vonatkozó technikai szabványoknak az új szuperszonikus gépekre is érvényesek legyenek.

Míg az Egyesült Államok a repülőgépgyártók érdekében kevésbé szigorú szabályokat alkalmaz, az európai országok sajtóértesülések szerint nem akarják csökkenteni a zajvédelemre vonatkozó előírásokat.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!