inkább az örökség

2019.03.06. 07:04

Megunta felfedezője nevét a Cook-szigetek

Új nevet akar a Cook-szigetek: James Cook brit felfedező helyett inkább polinéz örökségét hangsúlyozná.

Fotós: robertharding

„Itt az ideje, hogy megváltoztassuk az államnevet” – mondta Danny Mataroa, a kormány által létrehozott és vezetett bizottság elnöke.

A testület januárban kezdte meg a munkát, hogy őshonos nevet válasszanak a 15 szigetnek, mely Új-Zélandtól 3000 kilométerre északkeletre található a Csendes-óceánban.

Az eredeti ötlet az volt, hogy a régi nevet az új névvel párhuzamosan használják, mint például Új-Zéland, melynek maori neve, az Aotearoa is használatos.

A tanácskozások során azonban kiderült, hogy

a bizottság legtöbb tagja teljesen elvetné a Cook-szigetek nevet és ehelyett az őslakosok nyelvén adna nevet az államnak,

mely jelenlegi nevét James Cook brit felfedezőről, tengerészről és térképészről kapta, aki 1773-ban partra szállt a szigeten.

Mataroa elmondta, az új névnek tükröznie kell a sziget, lakói és keresztény vallásuk kulturális örökségét.

Mark Brown miniszterelnök-helyettes támogatja az átnevezést. Mint mondta,

akkor lenne elégedett, ha olyan tradicionális nevet találnának, amely jobban hangsúlyozza a szigetállam polinéz örökségét.

Addig azonban sok idő eltelhet – mondta.

A Cook-szigetek nem először tanácskozik új névről. 1994-ben nagy többséggel utasították el az Avaiki Nui névről szóló referendumot.

A Cook-szigetek 1888 és 1900 között volt brit védnökség alatt, majd Új-Zéland fennhatósága alá került, mellyel 1965-ös függetlensége óta is szoros politikai kapcsolatban áll. A kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként a szigeteknek önálló kormányzata van.

Borítókép: a Cook-szigeteken ilyen nagy kagylóból lehet inni a piát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!