A megtévesztés foka

2019.02.21. 14:07

Csíkos mintázaton nehezebben landolnak a böglyök

A kutatók a vérszívók zebrák ellen indított „támadásait” vizsgálták. Lehet, hogy ha csíkos pólóban megyünk a strandra, megússzuk a szúnyogokat?

A vérszívó és halálos betegségeket terjesztő böglyök sikeres landolását nehezítik a zebrák csíkjai – állítják amerikai és brit kutatók, akiknek kísérletekkel sikerült bizonyítaniuk, hogy a vérszívó ízeltlábúakat megzavarja a „csíkozott kifutópálya”.

A kísérletek egyikében

a szakemberek csíkozott lepellel takartak le lovakat és megfigyelték, hogy kevesebb bögöly szállt rájuk, mint, amikor egyszínű takarót raktak az állatokra.

„Bemutattuk, hogy a böglyök ugyanolyan arányban közelítenek meg zebrákat és egyszínű lovakat,

ám a zebrákon – vagy a csíkos lótakarókon – nem tudnak leszállni, mivel nem lassítanak megfelelően, ezért elrepülnek az állatok mellett, vagy egyenesen nekik ütköznek és visszapattannak róluk”

– mondta Tim Caro, a davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem szakembere, a PLOS ONE című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A lófélék családjába tartozó zebrának három faja van. Legjellegzetesebb ismertetőjegyük a fekete-fehér csíkos mintázat, amely minden állaton eltérő. A zebrák az afrikai szavannákon élnek és különböző fűfélékkel táplálkoznak.

Jelenleg négy fő elmélet létezik azzal kapcsolatban, hogy milyen célt szolgálnak a zebrák csíkjai: álcát biztosítanak a nagytestű ragadozókkal szemben; a mintázatban található apró eltérések az egyedek elkülönítését szolgálják; a testhőmérséklet szabályozását segítik; távolt tartják a vérszívó ízeltlábúakat.

Zebrának álcázott ló – a rovarok elleni védelem érdekében
Fotó: Shutterstock

Caro szerint az emlősök színezetével foglalkozó biológusok többsége egyetért abban, hogy a csíkok a rovarok elleni védekezést szolgálják.

A kutatók videofelvételeket is készítettek egy angliai béristállóban arról, ahogy a böglyök megközelítik a fogságban tartott zebrákat és a lovakat. Bizonyos távolságból a zebrák csíkjai még nem térítették el a rovarokat,

ám azoknak végül csak kevesebb mint negyed annyiszor sikerült landolniuk a zebrákon, mint a lovakon.

A Bristoli Egyetem biológusaként dolgozó Martin How, a tanulmány társszerzője szerint bizonyos közelségbe érve a rovarokat talán elvakítják a csíkok.

Caro szerint a csíkos mintázat mellett a zebrák még a farkukkal is folyamatosan csapkodnak, és futásnak is eredhetnek, ha a böglyök sikerrel landolnak rajtuk, vagyis más eszközöket is bevetnek a vérszívók távoltartására.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában