Egészség

2007.05.25. 10:49

A testmozgás csökkenti a baba méretét

A terhesség alatt végzett rendszeres mozgás által a magas hölgyek is elkerülhetik, hogy az átlagosnál nagyobb méretű gyermekük szülessen, állítja egy frissen közölt tanulmány.

www.orvostkeresek.hu

Az alacsony születési súly a csecsemőnél fennálló egészségügyi problémákat jelezhet. Az átlagosnál magasabb súlyú gyermek világra hozatala azonban szülési komplikációkkal járhat, vagy császármetszéssel is végződhet.

A csecsemő születési súlyát számos tényező befolyásolja. A terhesség alatt dohányzó nők gyermekei alacsony súllyal születnek. A várandósság időszakában a kelleténél több súlyt felszedett anyák gyermekei pedig nagyobb születési súllyal jönnek a világra.

Az egyméter hatvan feletti hölgyek esetében a gyermek születési súlyára azonban nagyobb hatást gyakorol a terhesség időszakában végzett rendszeres testmozgás, mint a dohányzás és a túlsúly.

Az Obstetrics & Gynecology folyóiratban közölt kutatásban 51, egészséges, nemdohányzó hölgy fizikai aktivitását figyelték meg a várandósság időszakában. A terhesség 20. és 32. hetében a hölgyek kétszer 48 órás időtartamon át olyan készülékeket viseltek, melyekkel testmozgásuk intenzitását figyelték meg.

A résztvevő hölgyek gyermekeinek születési súlya 2700 és 4800 gramm között mozgott. Megfigyelhető, hogy a legaktívabb hölgyek gyermekeinek születési súlya a legalacsonyabb értékek közt szerepelt.

Az alacsonyabb hölgyek esetében a magzat méretét eleve befolyásolják az anya méretei. A magasabb hölgyek esetében azonban a testmozgás a természetes adottságoknál jóval nagyobb mértékben képes befolyásolni a magzat méretét.

A cikkel kapcsolatban érdeklődjön bővebben az InterMed Szülészeti és
Nőgyógyászati Központban.
web: www.szuleszetikozpont.hu
email: [email protected]
tel: 06 20 3526298

A hír alapjául az „Active Taller Moms Have Smaller Babies” cikk szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!