Vélemény

2010.04.12. 18:19

Elvirágzott a szegfű?

Garai István az MSZP megyei elnöke azt nyilatkozta, hogy a vasárnapi választás lelki, erkölcsi Waterlooként érte.

Barta Zsolt

A kiskunfélegyházi honatya a maga nevében nyilatkozott, mégis akár érhetnénk az egész MSZP-re is. Napóleon ugyan nem volt szocialista honatya, de nem csoda, hogy 1815-ös veresége eszébe jut az MSZP-seknek.

Az utolsó négy év a politikai kínlódás jegyében telt, holott épülgetett az ország. De nem volt egyetlen olyan vezéregyéniség, aki maga mögé sorakoztatva a szocialistákat egyenrangú partnerként fogadhatta volna Orbán Viktor poroszos szigorral szervezett párthadseregének a kihívását.

Őszöd után Gyurcsány tekintélye szertefoszlott, Bajnai szerepe a kármentésre szorítkozott, Mesterházy felépítésére nem maradt idő. Orbán viszont nyolc évet gyúrt a mostani vasárnapra.  Az ember azt gondolta, hogy az MSZP megszoríthatta volna a Fideszt Kecskeméten arra hivatkozva, hogy a kormány idecsábította a Mercedest. De nem jött át a vérszegény kampányukban az, hogy a Daimler jólétet hoz. Holott ma Finnországtól Portugáliáig ez Európa talán legnagyobb gépipari beruházása.

Kell ennél több? Vagy itt van a waterloos Garai, aki az elmúlt hetekben személyesen lobbizott a félegyházi Ganz megmentéséért, sikeresen. Több száz állást sikerült így megóvni. A félegyháziak ettől nem estek hanyatt. Garai kikapott. Megtanulhatta: a hála nem politikai kategória. Meg nem is dolgozik mindenki a Ganzban.

Képletesen szólva vasárnap elvirágzott a párt jelképének számító szegfű. Mit tanul az MSZP a vereségéből?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!