Vélemény

2009.12.01. 18:56

Ismét főhet a szülő feje

Addig-addig újinfluenzázunk, amíg kiderül, hogy mennyi hasznunk van nekünk ebből a vírusból.

Takács Valentina

Az ország most szembesül mindazokkal a megoldandó porblémákkal, amik eddig is léteztek ugyan, de a kutya sem figyelt oda rájuk. A H1N1-nek köszönhetjük, hogy valakinek szemet szúrt: miért is kell a háziorvosnak vállalnia a felelősséget az oltás szövődményeiért? Pedig ez nem újdonság, sokféle vakcinánál így van, csak eddig valahogy ez nem volt téma.

A járvány miatt bezárt iskolák kapcsán megint nagyot néztünk. Ki hitte volna, hogy az is gond, ha egészséges a gyerek? Táppénz erre nem jár. Szabadsága vagy van anyukának, vagy nincs. Persze, fizetés nélküli szabadságot éppen kivehetne, de az is a munkáltató jószándékán múlik. No meg azon, hogy ki miként értelmezi a Munka Törvénykönyve fizetés nélküli szabadságra vonatkozó passzusait. A járvány és az iskolabezárás pedig nem vár addig, amíg ezt megvitatja a szülő a főnökével. Ez szintén csak most került felszínre, pedig járványok és iskolabezárások eddig is voltak, és máskor is lesznek.

Végképp érthetetlen számomra, hogy ilyenkor miért nem jár a táppénz. Így ugyanis a szülő csak rossz megoldások közül választhat. Az egyik lehetősége, hogy a gyerekét magára hagyja, mert nem engedték el a munkahelyéről. A másik, hogy elmegy fizetés nélküli szabadságra, és abban a hónapban nem futja villanyszámlára. A harmadik, hogy ráveszi a háziorvost, adjon igazolást arról, miszerint az ő gyereke is beteg. Így kaphat táppénz, és naná, hogy ezzel próbálkozik! Törvénytelen? Akkor tegyenek róla, hogy a szülő ne kényszerüljön rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!