Felújítási támogatás

Barta Zsolt

Na végre. Ezt mondta egy ismerősöm, amikor meghallotta a kormány azon bejelentését, amely a lakások energetikai felújítási programjáról szól. A kormány a napokban tett hírré, hogy a REPpowerEU keretből júniusban otthonfelújítási programot indít idehaza. Ebből például házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, melegvíz- és gázfűtésrendszer korszerűsítésére felhasználható programban legfeljebb 7 millió forintos beruházással lehet részt venni, legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérésével. Kell ehhez 1 milliós önerő, a maradék összeget kamatmentes hitelben lehet igényelni. Az adott térségektől függően akár 2-3 milliós vissza nem térítendő támogatást is kaphat a kérelmező. Ezt az 1990 előtt épült házak, többnyire a kádári kockák felújítására szánja a kormány.

felújítás, otthon, támogatás
Felújítási támogatás
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

A becslések szerint legalább 20 ezer ilyen családi otthon újulhat meg az első ilyen projekt keretében. A pályázati rendszer kiváló, pláne annak tükrében, hogy idehaza a 2,8 millió családi házból 2,2 millió szigeteletlen, gyenge és rossz energiahatékonyságú. A fentebb említett pályázatra akkora szükség van, mint a sivatag közepén tikkadtan botorkáló embernek egy pohár vízre.

Ma ugyanis, ha minden évben felújítanak idehaza 20 ezer ilyen házat, akkor 100 évre lesz szükség, hogy a támogatott energetikai felújítási programból mindenki részesüljön. Ha végére jutunk egyszer ennek a felújítási folyamatnak, akkor lehet, hogy mindent újra kell kezdenünk. Persze az is lehet, hogy az utódaink olcsó energiával fűtik majd az otthonaikat. Így nem is lesz szükségük felújítási támogatásra.