Energiaital

Barta Zsolt

Egy év alatt 64 millió liternyi energiaitalt fogyasztott az ország lakossága, írta egy online portál. Erre 64 ezer millió forintot költöttek el idehaza a vásárlók. A termék jelentős részét a kiskorú fiatalok fogyasztják, az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy egészségkárosító ennek gyakori fogyasztása. Az egyik honatya gyermekvédelmi javaslatot nyújtott be a Parlamentben, miszerint 18 év alatt ne vásárolhassanak ilyen terméket a fiatalok. 

energiaital, kiskorúak, jegyzet
Energiaital
Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

A gyerekek előbb divatból isszák, majd megszokásból aztán pedig függőség alakul ki a köreikben – figyelmeztetnek az orvosok. Egy fogorvossal beszélgettem a minap, aki azt mesélte, hogy nagyon sok kiskorú fogsora a cukros üdítők és az energiaitaloknak köszönhetően, igen rossz állapotban van. Bár a fogzománc kemény anyag, ám ezek a termékek a fogak rémálmai, mivel tönkre teszik azokat. Később kezelni igencsak komoly kihívást jelent a fogorvosok számára. De ez csak egyik szegmense annak a jó néhány problémának, amelyet a koffein dús italok okoznak a fogyasztók körében. Hogy mit jelent majd a tiltás? Lesz-e ennek hatása? Ezt a jövő dönti el. 

Néhány éve dohányboltokba terelte át a kormány a cigaretta értékesítési rendszerét. Míg 2009-ben a férfiak 32, addig 2019-ben 27 százaléka dohányzott. A nők esetében ez a szám 2 százalékos csökkenést mutat. A 15-17 év közötti fiatalok esetében a 16,7-ről 10 százalékra csökkent ezt a szám. Ez részben a nevelésnek, a változó értékrendszernek, illetve annak is köszönhető, hogy nehezebb cigarettához jutniuk a fiataloknak. Lehet, hogy a fentebb említett jogszabályi javaslat az energiaitalok csökkenését hozza a fiatalok körében. Én azonban jobban bízom a családok nevelési hatásában.