Absztinens

Gulyás Sándor

Vége a nagy mulatozás időszakának. Az újévköszöntő bulit követően sokan úgy határoznak, hogy megpróbálják visszanyerni versenysúlyukat, illetve egy időre félreteszik a poharat. Egyre népszerűbbnek számít például az alkoholmentes kihívások egyike, a „száraz január”, mikor az év első hónapjában egy korty alkoholt sem isznak a résztvevők. A mértékletesség a brit tudósok szerint nemcsak ilyenkor ajánlott, mivel az alkoholmentes időszakoknak számos pozitív hatása van szervezetünkre. Akár egy hónap leforgása alatt is pozitív változások mehetnek végbe testünkben.

Cheers,To,The,Best,Friends,group,Of,Friends,Enjoying,Evening,Drinks,vintage
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

Könnyedén leadhatunk másfél kilót, hat százalékkal csökkenhet a vérnyomásunk, jobban tudunk koncentrálni, és nem utolsó sorban éjszakáink is békésebbek lesznek. Az absztinens időszak csökkenti a rákos megbetegedések esélyét is.

Nekünk, magyaroknak amúgy sem ártana a mértékletesség, mivel a felmérések szerint a hazai lakosság évente fejenként átlagosan (96 százalékos tiszta szeszben kifejezve) 14 liter alkoholt gurít le a torkán. Az alkoholbetegek száma meghaladja a nyolcszázezret, tehát szinte minden családra jut egy, az áldozatok száma pedig eléri az évi harmincezret.

Az alkohol káros hatásainak ismerete nem tántorítja el az embereket az ivástól. Közeli ismerősöm, mikor felvetettem neki a „száraz január” ötletét, jót derült rajtam. Érvként hozta fel az alkohol egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Állítása szerint a szeszfogyasztásban nincs semmi kivetnivaló, hiszen apja és nagyapja is ivott, akik mindketten sokáig éltek. Szilveszteri „kutyaharapást” pedig szőrével lehet legjobban gyógyítani, nem pedig felesleges önmegtartóztatással.