A kiégés ellenszere

Vajda Piroska
Depressed,Young,Businessman,Holding,Head,In,Hands,,Has,Problem,,A
Illusztráció
Fotó: Shutterstock

A kiégésről beszélgettek az egyik reggel a rádióban. Érdekes és tanulságos riport volt, számomra több új információval. A kiégés, szaknyelven szólva a burnout szindróma ma már népbetegségnek számít. A Covid óta pedig drasztikusan megnőtt a kiégésben szenvedő emberek száma. Ugyanakkor sokan nem tudják, hogy érintettek-e a problémában. A riportból megtudtam, hogy az interneten több teszt is található, amit ha őszintén kitöltünk, gyorsan felmérhetjük, hogy mennyire fenyeget bennünket a kiégés veszélye. Nem hezitáltam, egyből kerestem egy ilyen tesztet, amit ki is töltöttem. Az eredmény nem lett túl biztató, de legalább megtudtam, hogy érdemes a megelőzésre nagyobb energiát fordítanom.

Szerencsére a rádióriportban a megelőzésről is beszéltek. De hogy mit is kell megelőzni? A kiégés a szakirodalom szerint hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki. Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg.

A szakemberek szerint a kiégés megelőzhető a személyes jólétünk előtérbe helyezésével. Vagyis ha több időt szánunk olyan tevékenységekre, amelyek örömet okoznak, segítenek ellazulni és kikapcsolódni.

Ha körbenézek a környezetemben, egyre több olyan embert látok, akik a munkájuk mellett találtak olyan elfoglaltságot, hobbit, amiben kiteljesedhetnek. Van, aki a fotózásban, a képzőművészetben, a zenélésben, a kertészkedésben, a vitorlázásban, a pálinkafőzésben, a sportban, a horgászatban, a túrázásban, a süteménysütésben, a barkácsolásban találta meg azt az örömet, amiben teljesen elmerülhet, feloldódhat, ami boldogsággal tölti el, és ami után feltöltődve tudja végezni a munkáját, a hétköznapi teendőit.

Hosszú keresgélés után én a sportban, azon belül is a crossfitben találtam meg a teljes kikapcsolódás örömét. Az edzések után mint akit kicseréltek. Megfáradtan bár, de sikerélményekben gazdagon folytatom az életem.

Higgyék el, érdemes új dolgokat kipróbálni, mert aki keresi, az egyszer biztosan megleli azt, ami egyensúlyt hoz az életébe.