Nyelvlecke

Vajda Piroska

A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszélünk – fogalmazta meg Gary Chapman lelkész, amerikai író, család- és párterapeuta, akinek az öt szeretetnyelv megalkotását is köszönhetjük.

Mivel épp a szeretet ünnepére készülődünk, gondoltam, érdemes felfrissíteni a tudásunkat ezen a területen is, hiszen gyakran előfordul, hogy szeretetünk kifejezése nem ér célt, mert az üzenet küldője és befogadója nem érti meg egymást. Kisebb lehet tehát az esélye a karácsonyi csalódásnak, ha felmérjük, hogy szeretteink melyik szeretetnyelvet beszélik. Már az ünnepi készülődés is harmonikusabb lehet, ha összehangoljuk családtagjaink szeretetnyelvét és igyekszünk megtanulni egymás nyelvjárását.  

Például, ha a családfő szeretetnyelve a minőségi idő, amit azt jelenti, hogy a nagy sürgés-forgásban neki is jut némi figyelem, akkor már biztosan elkerültünk egy kisebb vitát. De ha a háziasszony az elismerő szavak nyelvén beszél, akkor tőle se sajnáljuk a verbális megerősítést, mert azzal biztosíthatjuk arról, hogy mennyire szeretjük, és ha ezt érzi, akkor biztosan olajozottabban működik minden. Ám ha a ház asszonya a szívességek szeretetnyelvét beszéli, akkor a tettek többet mondanak minden szónál: tehát családi vitát elkerülendő, szó nélkül vigyük ki a szemetet, tegyük a szennyest a szennyeskosárba, a mosatlan edényeket pedig a mosogatógépbe.

Sokan akkor érzik leginkább a szeretetet, ha ajándékot kapnak. Főként a gyerekek szeretetnyelve az ajándékozás, így semmiképp se felejtsünk el számukra karácsonyi meglepetést vásárolni vagy készíteni. És vannak a családban olyanok is, akik nem vágynak másra, csak szeretetteljes érintésre. Hát tőlük se sajnáljuk az ölelést, a testi érintésben ugyanis hatalmas érzelmi erő rejlik. És ha mindenkinek sikeresen megtanultuk a szeretetnyelvét, akkor majdnem biztos, hogy békés lesz az ünnepünk. Sőt! Nagy valószínűséggel az egész évünk!