Házi kedvencek

Vajda Piroska

Újabb két szomorú esemény árnyékolja be az idei évünket. Két házi kedvencünktől – Süti cicától és Gombi kutyától – is szomorú búcsút kellett vennünk. Süti, a család cirmos cicája egyik napról a másikra tűnt el, nem tudjuk mi történt vele. Titkon azt reméljük, hogy jó helyen van.

Cute,Puli,Dog,In,The,Park.,Dog,Portrait
Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Fekete puli kutyánk, Gombi pedig egyik reggel nem ébredt fel. Több mint tizenhárom évig volt a család hűséges társa, házőrzője és a gyerek játszópajtása. Sok szép közös élmény fűz bennünket mindkét állathoz. Csipesz, a másik puli kutyánk velünk együtt még nem tudta feldolgozni az elvesztésüket. Szomorú, és nem találja a helyét. A lányok folyamatosan arról győzködnek, hogy vigaszul kellene mellé egy újabb társ és egy újabb cica is. Én egyelőre azonban elzárkózok családbővítéstől. Aminek az az egyszerű oka, hogy nekem jutott legtöbb rész a cica és a kutya gondozásából, az utánuk való takarításból. 

Erre a kifogásra a lányaim felvilágosítottak, létezik olyan, hogy „házi kedvenc hatás”, ami annyit jelent, hogy a házi kedvencek gondozása javítja az emberek jóllétét. Sőt, a napokban az orrom alá dugtak egy hosszadalmas jegyzetet is, amiben összegyűjtötték, hogy milyen pozitív hatással van az emberre a cica- és kutyatartás. Így például leírták, hogy a háziállatok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket. A házi kedvencek emellett csillapítják a fájdalomérzetet, csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterinszintjét, helyreállítják a szívritmuszavart és megelőzik, vagy kialakulás után enyhítik a depresszió tüneteit.

A cicadorombolás pedig felér egy  gyógyító „hangterápiával”. A macskadorombolás frekvenciája ugyanis pozitív hatással van a szervezet öngyógyító folyamataira. Segítheti a csontok, az ízületek és az inak regenerációját a sérülések után, nem véletlen, hogy a macska csontsérülései viszonylag gyorsan gyógyulnak. Egyes feltételezések szerint a dorombolás a csontritkulás kockázatát is csökkentheti. Tehát, ahogy öregszünk egyre nagyobb szükségünk van egy cicára és egy másik kutyára – összegezték aggódva a gyerekeim. 

Bár a lányaim ezt még nem tudják, de a felsorolt pozitívumok alapján majdnem biztos, hogy lesz újabb kutyánk és cicánk, már csak az időpont a kérdéses.