Óvjuk a pénzünket

Barta Zsolt

Megvizsgáltuk, hol érdemes lakossági állampapírt vásárolni címmel közölt érdekes cikket testvér lapunk, a Világgazdaság kedden. Ebben a szerző leírja, hogy a legkedvezőbb a Magyar Államkincstárnál számlát nyitni. Sokféle konstrukció között lehet választani, és a költségek alacsonyak, ha éppen idő előtt kívánunk a pénzünkhöz jutni. Érdemes azonban végig gondolni, milyen megoldást választunk a megtakarításoknak.  

Az egyik lehetőség például a 10 éves futamidejű értékpapír az infláció felett 0,25 százalékkal több kamatot fizet. Az induló éves kamatszint 14,75 százalék. Az egyéves Magyar Állampapír viszont csak 9 százalékot ad. De van olyan papír, amelynek a rövidebb, egyéves futamidejű változatának a kamata évi 9 százalék, míg a hosszabb, kétéves futamidejű verzió éves kamata 9,5 százalék. Megnéztük a statisztikai hivatali jelentést: a júliusi infláció 17,6 százalék volt. A Magyar Nemzeti Bank idei inflációs várakozása a júniusi intézményi jelentés szerint 16,5 - 18,5 százalék között van. Azaz érdemes minél hamarabb az állam által garantált befektetési formákba tennie az embernek a kis megtakarítását, mert a bődületes infláció megeszi a tartalékainkat. 

Persze minden forintot nem lehet állampapírban tartani, mert időnként boltba is kell járni. Mielőtt felkészülünk a heti bevásárlásra, érdemes az árfigyelő honlapra rátekinteni, és felírni hol, melyik árucikk az olcsóbb, ezzel is spórolhatunk. Az árfigyelőn hat külföldi tulajdonú kiskereskedelmi lánc termékeinek az összehasonlítása láthatjuk. A probléma csak az, hogy a magyar hálózatok hasonló termékeit nem találjuk a portálon. Valami oknál fogva a hazai tulajdonú bolti láncok kimaradtak az árfigyelő rendszerből. Sajnos.