A frissítő csodaszer

Lizik-Varga Katalin

Javában tombol a nyár. Mi pedig mindent megteszünk azért, hogy a kertjeink ne száradjanak ki. A locsolásuk miatt képesek vagyunk hajnalban felkelni – vagy éppen késő estig fennmaradni –, hogy szeretett növényeinket életben tartsuk. De akkor miért nem törődünk legalább ennyire magunkkal, a saját szervezetünkkel is? 

Az egészségünk kertjét sokszor elhanyagoljuk. Például hagyjuk szomjazni vagy éppen kiszáradni. Egyszer azt hallottam, hogy nem jó megvárnunk a szomjúságérzetet, mert az már a testünk vészjelzése. Az egészséges életfunkcióink megőrzéséhez a szervezetünk víztartalmát állandó szinten kell tartani. Ezért is fontos a megfelelő vízfogyasztás. 

Én akkor jöttem rá igazán arra, hogy a víz maga az élet, amikor megdöbbenten hallottam egy gyermek kiszáradásáról. Az eset pedig Bács-Kiskun vármegyében történt, nem valami távoli országban, ahol borzasztó aszállyal küzdenek. Ott tudatosult bennem, hogy a víz nemcsak szomjoltó és nemcsak a frissesség kulcsa, hanem valóban az élet forrása is. Azonban sajnos gyakran alábecsüljük ezt a frissítő csodaszert. Különböző üdítőkkel próbáljuk helyettesíteni. 

A szakemberek szerint lényeges, hogy a folyadékbevitelünk egyenletes legyen a nap folyamán. A szokásosan ajánlott mennyiség nagyjából 1,5–2,5 liter naponta. Persze, mint sok más dologban, itt sem jó túlzásba esni. Azok számára pedig, akik hajlamosak gyakran megfeledkezni a vízivásról, többféle applikáció létezik, amely felhívja a figyelmet arra, hogy itt az ideje a következő pohár víz elfogyasztásának. Az idősebbek és a gyerekek a játék hevében különösen hajlamosak a kiszáradásra, így érdemes őket is emlékeztetni és ösztönözni.  

Ha tiszta vizet iszunk, már megtettük az első lépést az egészségünk érdekében! Ne keressünk kifogásokat, törődjünk magunkkal! A kertöntözés mellett szánjunk időt magunkra is, és válasszuk nap mint nap a természet csodáját, hiszen a víz éltet bennünket!