Emlékezet

Lizik-Varga Katalin

Olyan ez, mint a biciklizés – szoktuk mondani, amikor valami olyat csinálunk, amit hosszú ideig hanyagoltunk, de most mégis úgy sikerül kiviteleznünk, mint annak idején. Azonban ez a mondás azt hiszem szó szerint is értelmezhető, ugyanis azok számára, akik gyermekkorukban megtanultak két keréken tekerni, valóban nem jelent nagy gondot – akár hosszabb kihagyás után sem – a kerékpáron való egyensúlyozás. 

emlékezet, memória, emlék
Emlékezet
Fotó: Roman Samborskyi / Forrás:  shutterstock.com / illusztráció

Emellett az is érdekes, hogy miközben a nyaralásaink vidám pillanataira pontosan emlékszünk, sokszor a tegnap megbeszélt találkozót, bevásárlólistát, feladatokat, vagy ígéreteinket elfelejtjük. 

Miért könnyebb bizonyos dolgokra emlékezni, mint másokra? Egy fiataloknak szóló, tudományos alapokra támaszkodó könyvben olvastam arról, hogy ez a jelenség a rövidtávú és a hosszútávú memória csodálatos működésének köszönhető.

Azt mondják, hogy azok a dolgok, amelyek érdekelnek bennünket és fontosak a számunkra, nagyobb eséllyel kerülnek be a hosszú távú memóriánkba. Mivel nem vagyok tudós, ezt nem vitatom, sőt ennek tudatában értelmet nyer számomra az a tény is, hogy például mi zenészek emlékszünk arra, hogyan kell lefogni egy-egy akkordot a gitáron, az újságírók pedig szinte becsukott szemmel ismerik a számítógépük billentyűzetét. 

Gyermekkori élményeinkből pedig nem biztos, hogy mindent fel tudunk idézni, de valljuk be őszintén, azok az évek tényleg meghatározó szerepet töltenek be az életünkben. 

Ezért úgy gondolom, hogy nagyon fontos élményekkel teli gyermekkort ajándékozni a fiainknak és a lányainknak, mert a szép családi kirándulásokat, a közös pillanatokat, a biciklizéseket biztosan nem felejtik el olyan könnyen.

Tavasszal pedig igazán sok programot szervezhetünk. Töltsük meg hát a saját és a gyermekeink memóriáját szép emlékekkel.