Kupak

Horváth Péter

A napokban meglepődve bontottam ki a palack ásványvizet, amit a vízfogyasztásomat feldobandó vásároltam. Mivel csak vizet iszom, és fogyasztásomat jellemzően csapvízből fedezem, ami nagyon jó és olcsó is, időnként monotóniába fordul a vízivás. Ezt megtörni hivatott a buborékos ásványvíz vásárlása, de csak nagyon ritkán, mert tudom, hogy iszonyú környezeti terheléssel dolgozik az iparág.

A múlt héten meglepve tapasztaltam, hogy nem tudom letekerni a kupakot, mert az egy szárral volt rögzítve az üveg szája körüli gyűrűn. Azt hittem, hogy valami gyártási hiba, és nagy nehezen leszakítottam a kupakot, de aztán ottmaradt egy kis műanyag tüske, ami megszúrt mindig, amikor letekertem a kupakot. A héten még két ilyen élmény ért, amiről úgy gondoltam, hogy bizony az már mintázat. És nem tévedtem. Vannak szorgalmas gyártók, melyek már idén alkalmazzák a jövőre életbe lépő uniós szabályt az egyszer használatos műanyag üvegekhez rögzített kupakokról. Ahogy utánaolvastam, ezt mindenki utálja. A gyártók csak annyit mondanak, hogy előírás, és évtizedek alatt kialakult szokásokon kell változtatnunk, mert többé nem térnek vissza a régi kupakok. Ez a megoldás az üveg kupakkal való egybentartását szolgálja, így segítve a szelektív hulladék összegyűjtését, de a gyártók szerint ez kényelmesebb és higiénikusabb fogyasztói élményt is nyújt.

Nos, a kényelmesben nem vagyok biztos. Az egybentartást viszont támogatom. Ugyanis iszonyú mennyiségű műanyag hulladék keletkezik, aminek csak töredékét hasznosítják újra. Az EU-ban 2020-ban egy személyre több mint 34 kiló műanyag csomagolási hulladék jutott, de ebből csak 13 kilót dolgoztak fel újra. Hazánkban ez az arány még rosszabb: egy emberre 47,5 kiló műanyag csomagolóanyag jut, és ebből csak 11,8 kilót használtak fel új csomagolóanyag gyártására. Az előrejezések szerint 2060-ra évi 100 millió tonnára nő az összes műanyag csomagolási hulladék, és az újrahasznosítás üteme sokkal kisebb mértékben növekszik, mint az új csomagolás előállítása. Hátha ez az apróság is hozzájárul a hatékonyabb újrahasznosításhoz. Akkor meg ez a kis kényelmetlenség belefér.