Vélem-én

2016.01.09. 13:04

Hullámok

Ha Hosszú Katinka és az úszószövetség közötti ügyre tekintünk, mindenképpen viharról beszélhetünk, de nem volna helyes csak egy pohár vízre gondolni.

Ökrös Csaba

Akkora hullámok, mint amekkorákat Katinka keltett, nagyobb állóvizeken szoktak nagy szél hatására keletkezni. Ezeken a hasábokon most nem foglalkozunk azzal, hogy az úszóválogatott szövetségi kapitánya jól reagált-e lemondásával arra, hogy Katinka és férje nem jól reagált a kapitány megjelenésére a két nappal ezelőtti sajtótájékoztatón. Arról is kár volna spekulálni, hogy meg akarja-e buktatni az úszószövetség vezetőjét a bajai úszónő és amerikai férje. Nem azért, mert ez az összeesküvés-elméletek világába vinne bennünket, hanem azért, mert Hosszú Katinka és Shane Tusup már bebizonyították, hogy ők annak a (talán) Móra Ferenc-féle gondolatnak a hívei, ami így szól: Széles utca, keskeny árok – ha dógozok, nem ugrálok.

Az úszószövetség és Hosszú közötti ellentét okán inkább a jól kirajzolódó, két ellentétes világképet érdemes szemügyre venni. Az atyáskodó, magát mindenhatónak gondoló szövetség és a saját lábán álló, önerejéből a csillagok közé jutott sportegyéniség a két küzdő fél. A sportsikerei nyomában járó szép bevételekből eredő függetlenség érinthetetlenné teszi Katinkát. Nem csoda, hogy a nagyszerűségétől (bizonyára méltán) ájuldozó szövetség meg sem akarja hallani, mit beszél az úszónő. Még a végén csorbulna a szervezet tekintélye. Hiába kéri Hosszú, hogy javítsák  a felkészülési feltételeket, közelítve ezáltal a világszínvonalhoz, a szövetség véletlenül félreérti ezt. Cserébe pénzéhes perszóna hírébe igyekszik keverni Katinkát. Ha már azzal nem lehet vádolni, hogy lustasága miatt nincsenek eredményei.
Mivel közeledik az olimpia, alighanem hamarosan elcsitulnak a hullámok. Kérdés, hogy a következő vihar mikor tör ki.

Ezek is érdekelhetik