Vélem-én

2015.10.30. 07:04

Életveszélyben

Átállítottuk az órát, estére hamarabb sötétedik. Az „átállós” időszak új kihívás elé állítja a közlekedőket. Jobban kellene ügyelni a láthatóságra, ám ezt nagyon sokan elmulasztják.

Popovics Zsuzsanna

Az autósok kapkodják a kormányt, tapossák a féket, hogy ne csapják el a kivilágítatlanul közlekedő bicikliseket, gyalogosokat. Utóbbiak is „szokják” még a télies fényviszonyokat, amikor hol a sötétben, hol a szemből világító autóreflektorok fényétől nem látnak semmit.

És közben fittyet hánynak egymásra. Némelyik autó első lámpái olyan rosszul vannak beállítva, hogy szinte kiégetik a szemből közlekedők retináját. Az ember azt hinné, a jármű „hosszú” fénnyel közlekedik, de egy „rávillantás” után kiderül: alapjáraton ilyen béna. A kivilágítatlan, vagy gyér fénnyel közlekedő biciklis se piskóta. Tudom, egy valamire való bringalámpa több ezer forintba is belekerül, de az életünk csak megér ennyit?! Nem beszélve azokéról, akik mentve a szabálytalanul közlekedő testi épségét, a sajátjukat veszélyeztetik.

És ott vannak még a sötét kabátos, kapucnis gyalogosok, akikre szintén nem árt odafigyelni. Főleg a „már sötét van, de még nincs közvilágítás” időszakban. A gyalogos nem tudja, de ilyenkor az autóst teljesen elvakítják a szemből jövő járművek, és gyakran csak a reflexein múlik, hogy nem történik baleset. Ha a sofőr nem elég rutinos, elkerülhetetlen az ütközés. Ilyen baleset tucatszám történik minden őszi és tavaszi időszakban. A köztéri lámpák nem világítanak, a gyalogosok lendületből lelépnek a zebrára, anélkül, hogy körülnéznének. Pedig ez életveszélyes mutatvány, mert egyszerűen nem látszanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!