A HELYZET

2018.01.10. 06:30

Egy ámokfutás vége

Pilhál György

Most, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal személyes adatokkal való visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt a napokban zár alá vette a hazai szcientológusok központját, úgy fest, befellegzett a szekta magyarországi ámok­futásának. Bennem már a felekezet itthoni letelepedésekor előjött a kérdés:

szükség van-e erre a zavaros hátterű, gátlástalan, nyerészkedő társaságra,

amelynek működését a világ minden táján botrányok kísérik?

Sokat elmond a szcientológiáról, hogy alapítója, a néhai L. Ron Hubbard annak idején kijelentette: egyháza remek anyagi befektetés. Végtére is igaza volt, hiszen munkásságuk lényege nem egyéb, mint beterelni, majd lenyúlni a gyülekezettől támaszt remélő, lelki egyensúlyukat vesztett, könnyen szédíthető szerencsétleneket.

Rafinált „gyónások” során mindent kiszednek a hívőkből, még a magánéletük sem tabu. Szegény hívő nem sejti, mennyire a markukba került, mennyire zsarolhatóvá lett. Ha valaki például meggyónja, hogy adót csalt, arra kötelezik, hogy a pénzt a szcientológiai „egyháznak” fizesse vissza, csak így teheti jóvá a bűnét… Az adatokat hosszú évekre tárolják, és a hívekkel titoktartási nyilatkozatot íratnak alá. Aki kilépésre határozná el magát, s kérné a dokumentumait, annak a szemébe kacagnak: nem adják, sőt, ha úgy alakul, még fel is használják ellene.

Ideje volt végre, hogy a körmükre nézzen az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!