hirdetés

2021.02.25. 11:36

Kora tavaszi ízek a konyhában

A napsütéses tavasz mindig a megújulás ideje! Sokszor ilyenkor az ember étkezése is kicsit megváltozik, és szinte felüdülés a zord, szürke tél után szép, színes, és ínycsiklandozó szezonális gyümölcsöket, és zöldségeket fogyasztanunk.

PR cikk

Forrás: freepik

Míg télen a laktatóbb, meleg egytálételek a népszerűek, tavasszal inkább a könnyed, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, tápláló és egészséges ételek után szoktunk nyúlni.

A tavaszi hónapokat az emberek nagy többsége imádja. Az ételeket tekintve újra friss gyümölcsöt, és zöldségeket fogyaszthatunk, ezek pedig még ízletesebbé, és változatosabbá tehetik az étkezésünket.

Nyárra az emberek általában szeretnék magukat jó formába hozni, és ehhez a legtöbben a tavaszi lendületből merítkezve elkezdenek el egy kicsit egészségesebben étkezni, és diétázni. Használjuk is ki az idény gyümölcsöket, és zöldségeket, hiszen szuper finom, és tápláló ételek készíthetőek belőlük.

Szuper tápláló és sokoldalú tavaszi zöldségek

Ha a spárga szembe jön velünk a piacon, akkor biztosak lehetünk benne, hogy közeleg az igazi, meleg tavaszi idő.

Nem csak azért szeretik olyan sokat a spárgát, mert finom az íze, hanem azért is közkedvelt idényzöldség, mert rendkívül sokoldalúan, változatosan készíthetőek belőle ételek.

A spárga fogyasztása a szervezetünkre is igen jó hatással van, rostdús, és magas fehérje tartalmú zöldség, mely az emésztésnek is rendkívül jót tesz.

A spárga kifejezetten gazdag A-, B-, E-, C-, és K-vitamin-forrás, így a hideg időszak után egyértelműen jó választás lehet a spárgához nyúlnunk ha fel szeretnénk tölteni a vitaminkészletünket.

Készítsünk egy finom tavaszi spárgaleves, mely garantáltan a család kedvence lesz.

Az articsóka ránézésre kicsit különlegesnek tűnhet. Szúrós levei miatt vannak akik kerülik a fogyasztását, ám vétek lenne teljesen kizárni a táplálkozásból, hiszen jó C-vitamin, illetve folsav forrás. Érdemes az articsókát minél természetesebb módon fogyasztani, rengeteg ételbe fel tudjuk használni, így egy egyszerűbb menüt is könnyedén fel tudunk vele dobni.

Tavaszi ételek, melyek jó formába hoznak

Ha valóban tavaszra halogattuk az életmódváltást, jó választás lehet friss eperből bevásárolnunk, hiszen ez egy olyan gyümölcs, mely kiváló a fogyáshoz, hiszen elégeti a tárolt zsírt. Tökéletes választás lehet akkor is, ha csak valami édesre vágyunk, de egy kis balzsamecettel meglocsolva, a friss salátánkat is fel tudja dobni.

Az újhagyma is szuperül felveszi a harcot a hízás ellen, hiszen allicin tartalma miatt nem is tudunk túlságosan sokat fogyasztani belőle.

Tökéletes választás lehet akár omlettbe, rántottába, salátába, vagy csak úgy, magába fogyasztva.

Rendkívül egészséges idény zöldség, melynek a zöld levelét is meg tudjuk enni. Próbáljuk ki az ínycsiklandozó újhagymamártást, mellyel szuperül fel tudjuk dobni az egyszerűbb húsételeinket, vagy apróra vágva akár a körözöttbe is bele tudjuk keverni.

A retek egyértelműen az egyik legismertebb tavaszi zöldség. Soha nem hiányozhat a húsvéti asztalról, a tojás, a sonka, és a torma mellől. A retek amellett hogy finom, fogyasztása rengeteg egészségügyi előnnyel jár. Nagyon kevés a kalóriatartalma, így akár diéta alatt, a késő esti órákban is fogyaszthatjuk. Rostként, és tápanyagként is tökéletesen megállja a helyét!

Kipróbálhatjuk a különleges retek levest, de egy kis lila hagymával, csemegeuborkával, snidlinggel, almaecettel és virslivel összekeverve tökéletes tarka reteksalátát tudunk feltálalni a családnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában