Fókuszban az ingatlanvásárlás

Az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül az ingatlanpiac és az ingatlanvásárláshoz/építéshez kapcsolódó igények, lehetőségek. A Fókusz Takarék jóvoltából összefoglaljuk, hogy milyen pénzügyi lehetőségeik vannak az érdeklődőknek. Ebben Szűcs Sándor lesz a kalauzunk, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese.

 

Szűcs Sándor, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese.

– Mi mindenre érdemes figyelni, milyen financiális szempontokat kell szem előtt tartani, ha az ember ingatlanvásárlás előtt áll?
– Azt javaslom, hogy mielőtt beleszeretnénk egy ingatlanba, mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségeinkről egy pénzintézetnél, ahol szakemberek nyújtanak ebben segítséget. Érdemes tudnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak. Számtalan megoldás közül választhatunk: CSOK, ami vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatott lakáshitelek. Ha ezek nem volnának elegendőek új otthonunk megteremtésében, akkor milyen piaci hiteleket tudunk igénybe venni a jövedelem viszonyaink szerint és ezeket a hiteleket milyen feltétellel, fix vagy változó kamatozással. A fix kamatozásnak megvan az az előnye, hogy a futamidő bizonyos részéig vagy akár a teljes ideéig változatlan a törlesztőrészlet. A változónál a referencia időszaktól függően negyedévente, félévente vagy évente változhat, amit fizetnünk kell. Mindenkinek azt kell eldönteni, hogy milyen jövő képe van ezzel kapcsolatban. Nem lehet kijelenti, hogy melyik a jobb, ezt mindig az Ügyfélnek magának kell mérlegelni, miután egy teljes körű tájékoztatást kapott erről. Ugyanakkor elengedhetetlen tényező, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az ingatlanoknak, és hogy mi mit tervezünk a jövőnkre akár családméret-növekedésben, akár pedig jövedelemviszony változásában.

– Ember legyen a talpán, aki a jelenlegi építőipari helyzetben eligazodik. Hogyan tud segíteni ebben egy pénzügyi szakember?
– Ha nem is magában az építőipar helyzetében tudunk segíteni, de abban igen, hogy új otthonba költözni kívánó Ügyfelünk dilemmáit végigvegyük. A céljairól folyamatosan konzultáljunk, hiszen csak ebben az esetben van lehetőségünk gyors és hatékony megoldást találni. Vásárlás vagy építés, új vagy használt, lakás vagy ház, vidéken vagy esetleg városban. Mielőtt elindul valaki és beleszeret egy ingatlanba helytől, mérettől, bármitől függetlenül, érdemes előtte megnézni, hogy milyen lehetőségei vannak pénzügyileg. Itt ugye jellemzően a hitelekről beszélünk, támogatásokról, de nagyon sok esetben egyébként a jövő kalibrálása is fontos mind pénzügyileg, mind pedig életvitel szempontjából. Meghatározó szempont, hogy az új otthonba mikor költözünk be. Az ügyfél hitelképességéről, akár az ingatlan tulajdonságainak figyelembe vételével teljes körű tájékoztatást tudunk adni, ezzel segítve Ügyfeleink döntését.

– Amennyiben hitel mellett döntünk az ingatlan vásárlásakor mire kell figyelni?
– Egy ingatlan vonatkozásában több tényezőt kell figyelembe venni a hiteligénylőnek. Egyrészt, hogy az ingatlannak milyen értéke van, amit szeretne megvenni. Másrészt, az igénylőnek a jövedelemviszonyai ma milyenek, milyenek voltak a múltban és mi várható a jövőben. Harmad részt pedig, hogy milyen típusú támogatásokat, esetleg fejlesztési forrásokat szeretne ehhez az ingatlanhoz igénybe venni. Én mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt bármilyen döntést hozna, bármilyen vételi ajánlatot tenne, bármilyen elkötelezettséget produkálna, előtte tájékozódjon róla, hogy neki milyen lehetőségei vannak. Akár hitelfelvétel tekintetében, akár támogatások tekintetében, és hogy ezeket hogyan tudja illeszteni ahhoz az ingatlanelképzeléshez, ami ma a fejében van és szeretne.

– Legyünk pragmatikusak. Gyakorlatilag akkor ha az ügyfél bemegy a Fókusz Takarékba és elmondja, hogy ő 42 éves, szeretne igénybe venni CSOK-ot, amúgy KATA-s vállalkozó. Ebben az esetben elmondjátok Neki, hogy milyen lehetőségei vannak?
– Pontosan. Amennyiben nincs még konkrét ingatlan a képben, csak elképzelések, meg tudjuk mondani, hogy mennyi hitelre lehet jogosult, mik azok a lehetőségek, amiket igénybe tud venni. Pontosan milyen pénzügyi kereket és az új otthonra vonatkozó elvárások, amivel el tud indulni biztonsággal ingatlant nézni. Ez az a partneri viszony, az a támogatói pénzintézeti magatartás, ami miatt ügyfeleink bizalommal fordulnak a Fókuszhoz és ajánlani tudom minden érdeklődőnek.

Információs vonal: 06-76/900-190

Fontos tudni, hogy a lakások vásárlása vagy építése során felvett hitelek THM-e 2,60%-tól 9,67%-ig tart, részletes tájékoztatásért forduljanak bizalommal Kollégáimhoz.

Hozzászólások

Közepesen felhős
K
-1°
Sz
Cs
-2°
P
-2°
Festményeket ajándékba?
Kezdő alkotók műveit kínálja több adventi művészeti vásár
Időjárás / 3 perce
Széllelbélelt hétfő következik
A hét elején többfelé számíthatunk csapadékra, akár ónos esőre, hózáporra is.
Gyász
Mély fájdalommal tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesapám id. VARGA JÓZSEF kecskeméti lakos, életének 105. évében, rövid, de súlyos betegségben 2018. december 1-jén elhunyt. Búcsúztatása és hamvainak szórása 2018. december 13-án, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétüket egy szál virággal fejezzék ki. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik búcsúztatóján megjelennek. Gyászoló fia.
"Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!" (Ézsaiás 43.1) Fájdalommal tudatjuk, hogy MURAKÖZY JÁNOSNÉ Laczi Ida életének 75. évében, 2018. november 27-én elhunyt. Kérésének megfelelően hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Szomorúan tudatjuk, hogy MÁTYÁS JÁNOSNÉ sz. PESTALITY ERZSÉBET 92 éves korában eltávozott közülünk. A Mennyei Atyánál megpihenő lelkét december 15-én, szombaton 11.00 órakor búcsúztatjuk a Szentcsalád Plébánia Kápolnájában, majd hamvait az Urnatemetőben helyezzük végső nyugalomra. Egy szál virággal van mód búcsúzni tőle! Hálásan köszönjük a kecskeméti Szájsebészeti Osztály, Onkológia és Hospice Szolgálat dolgozóinak áldozatos munkáját! A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HUNYADI LÁSZLÓNÉ Kovács Mária kecskeméti lakos, 78 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. december 14-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy VARGA SÁNDORNÉ Almási Erzsébet lakiteleki lakos, életének 67. évében türelemmel viselt súlyos betegség után elhunyt. Drága halottunkat 2018. december 11-én, 10.00 órakor a lakiteleki temetőben helyeztetjük örök nyugalomba. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. Drága emléke a szívünkben él! A gyászoló család.
"A szeretet örök, a szeretet soha el nem múlik." VARGA LÁSZLÓ halálának 25. évfordulójára és ifj. VARGA LÁSZLÓ halálának 10. évfordulójára "Fájdalom költözött szívünkbe, Nem múlik el soha, itt marad örökre. Most sírod előtt állunk, talán Te is látod, Körülötted van szerető családod. Könnyes szemmel nézünk fel az égre, szeretünk titeket most és mindörökre." Szerető feleség és édesanya.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LACZI JÓZSEFNÉ Cseh Julianna kerekegyházi lakos, 86. életévében elhunyt. Temetése 2018. december 11-én, 11.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sohasem kértél, csak adtál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él!" Fájó szívvel tudatja felesége és családja, hogy VÉGH LÁSZLÓ jakabszállási lakos, 85 éves korában, 2018. november 30-án, hosszantartó betegségben elhunyt. Temetése 2018. december 10-én, 13.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Elmentél tőlünk, el sem búcsúztál, távozásod, míg élünk, örökké fáj. Hiányod elviselni nehéz, örökre megtart szívünkben az emlékezés. Mert elfeledni csak azt nem lehet, aki szeretve volt és Ő is szeretett. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké fogsz élni, mint a csillagok." Fájó szívvel emlékezem szeretett férjem MADÁR MIHÁLY halálának első évfordulóján. Szerető feleséged
A gyászoló férj köszönetét fejezi ki a rokonoknak, barátoknak és ismerősöknek, akik drága felesége PREISING KONRÁDNÉ végső búcsútatásán részt vettek. Külön köszönet a ballószögi Aranykor Időskorúak Otthona vezetőinek, ápolóinak és dolgozóinak a lelkiismeretes és áldozatkész munkájukért. Preising Konrád.
"A múltba visszanézve valami fáj, valakit keresünk, aki nincs már. Adhat az Isten márványt, palotát, csak egyet nem adhat kétszer, szívből szerető Édesanyát." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk, nagymamánk KEREKES ANTALNÉ Bakó Ilona Mária kecskeméti lakos, életének 65. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatására 2018. december 14-én, pénteken 11.45 órakor kerül sor a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük meg mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. Odaadó szeretete, emléke szívünkben él! Búcsúztatja a gyászoló család.
"Elmentél Tőlünk, el sem búcsúztál, Távozásod, míg élünk örökké fáj. Hiányod elviselni nehéz, örökre megtart szívünkben az emlékezés. Mert elfejteni csak azt nem lehet, Aki szeretve volt és Ő is szeretetett. Számunkra Te sohasem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Emlékezünk MADÁR MIHÁLY solti lakos halálának első évfordulójára. Szerető felesége.
"Ki szépen élt, haljon is meg szépen, Mosollyal az arcán és dallal a szívében. Úgy ment el, ahogy élt, Csendben és szerényen, Drága lelke pihenjen békében." Fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, dédnagymama BODOR PÉTERNÉ Horváth Ilona (Ica néni) 2018. november 29-én, 89. életévében befejezte földi útját. Temetése 2018. december 10-én, 10.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Egy érzés, semmi más csak érzés könnyek közt a féltés, ennyi az egész..." Emlékezés hű Feleségem, gyerekeim szeretett Édesanyja BAKOS TAMÁSNÉ Karakas Jolán Hugi halálának egy éves évfordulóján. Tamás, Bellus és Tomi.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VALKAI SÁNDOR 2018. november 22-én, életének 72. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2018. december 6-án, 14.00 órakor a hetényegyházi temetőben, református vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZÓRÓ IMRE kádár kecskeméti lakos, 76 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2018. december 7-én, 10.00 órakor lesz a kecskeméti Evangélikus Templomban (Arany János utca). Minden külön értesítés helyett. Kegyeletüket kérjük egy szál virággal róják le. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS LAJOSNÉ Katona Julianna kecskeméti lakos, életének 95. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. december 7-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Édesapánk RÁCZ MIKLÓS volt lakiteleki lakos, életének 87. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Drága Szerettünk lelki üdvéért az engesztelő szentmisére a Barátok Templomában 2018. december 7-én, 12.00 órakor kerül sor. Hamvasztást követő temetése 2018. december 7-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk, dédmamánk KUN ISTVÁNNÉ Meggyes Rózsa volt Kecskemét-szarkási, Kecskemét, Sutus sor 20. szám alatti lakos, 93 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2018. december 6-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Fájdalommal értesítünk mindenkit, hogy HLATKY BÉLÁNÉ Varga Mária 2018. november 26-án elhunyt. A gyászoló család.
Peca / 7 órája
A közhiedelemmel szemben télen is horogra akadhat a süllő
Kresz sízőknek / 7 órája
Érdemes betartani ezt a pár szabályt a téli lejtőkön
Madármatuzsálem / 8 órája
Még mindig költ a világ legidősebb tengeri madara
Nem is férfiszakma? / 9 órája
Egy nő lett Magyarország legjobb informatikusa
Korcsolya és mézeskalács / 11 órája
Sztárok foglalkoztak a rászoruló gyerekekkel az adventi vásárban
Ernyő és kabát / 11 órája
Az előttünk álló héten is borús és csapadékos idő várható