Fókuszban az ingatlanvásárlás

Az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül az ingatlanpiac és az ingatlanvásárláshoz/építéshez kapcsolódó igények, lehetőségek. A Fókusz Takarék jóvoltából összefoglaljuk, hogy milyen pénzügyi lehetőségeik vannak az érdeklődőknek. Ebben Szűcs Sándor lesz a kalauzunk, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese.

 

Szűcs Sándor, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese.

– Mi mindenre érdemes figyelni, milyen financiális szempontokat kell szem előtt tartani, ha az ember ingatlanvásárlás előtt áll?
– Azt javaslom, hogy mielőtt beleszeretnénk egy ingatlanba, mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségeinkről egy pénzintézetnél, ahol szakemberek nyújtanak ebben segítséget. Érdemes tudnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak. Számtalan megoldás közül választhatunk: CSOK, ami vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatott lakáshitelek. Ha ezek nem volnának elegendőek új otthonunk megteremtésében, akkor milyen piaci hiteleket tudunk igénybe venni a jövedelem viszonyaink szerint és ezeket a hiteleket milyen feltétellel, fix vagy változó kamatozással. A fix kamatozásnak megvan az az előnye, hogy a futamidő bizonyos részéig vagy akár a teljes ideéig változatlan a törlesztőrészlet. A változónál a referencia időszaktól függően negyedévente, félévente vagy évente változhat, amit fizetnünk kell. Mindenkinek azt kell eldönteni, hogy milyen jövő képe van ezzel kapcsolatban. Nem lehet kijelenti, hogy melyik a jobb, ezt mindig az Ügyfélnek magának kell mérlegelni, miután egy teljes körű tájékoztatást kapott erről. Ugyanakkor elengedhetetlen tényező, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az ingatlanoknak, és hogy mi mit tervezünk a jövőnkre akár családméret-növekedésben, akár pedig jövedelemviszony változásában.

– Ember legyen a talpán, aki a jelenlegi építőipari helyzetben eligazodik. Hogyan tud segíteni ebben egy pénzügyi szakember?
– Ha nem is magában az építőipar helyzetében tudunk segíteni, de abban igen, hogy új otthonba költözni kívánó Ügyfelünk dilemmáit végigvegyük. A céljairól folyamatosan konzultáljunk, hiszen csak ebben az esetben van lehetőségünk gyors és hatékony megoldást találni. Vásárlás vagy építés, új vagy használt, lakás vagy ház, vidéken vagy esetleg városban. Mielőtt elindul valaki és beleszeret egy ingatlanba helytől, mérettől, bármitől függetlenül, érdemes előtte megnézni, hogy milyen lehetőségei vannak pénzügyileg. Itt ugye jellemzően a hitelekről beszélünk, támogatásokról, de nagyon sok esetben egyébként a jövő kalibrálása is fontos mind pénzügyileg, mind pedig életvitel szempontjából. Meghatározó szempont, hogy az új otthonba mikor költözünk be. Az ügyfél hitelképességéről, akár az ingatlan tulajdonságainak figyelembe vételével teljes körű tájékoztatást tudunk adni, ezzel segítve Ügyfeleink döntését.

– Amennyiben hitel mellett döntünk az ingatlan vásárlásakor mire kell figyelni?
– Egy ingatlan vonatkozásában több tényezőt kell figyelembe venni a hiteligénylőnek. Egyrészt, hogy az ingatlannak milyen értéke van, amit szeretne megvenni. Másrészt, az igénylőnek a jövedelemviszonyai ma milyenek, milyenek voltak a múltban és mi várható a jövőben. Harmad részt pedig, hogy milyen típusú támogatásokat, esetleg fejlesztési forrásokat szeretne ehhez az ingatlanhoz igénybe venni. Én mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt bármilyen döntést hozna, bármilyen vételi ajánlatot tenne, bármilyen elkötelezettséget produkálna, előtte tájékozódjon róla, hogy neki milyen lehetőségei vannak. Akár hitelfelvétel tekintetében, akár támogatások tekintetében, és hogy ezeket hogyan tudja illeszteni ahhoz az ingatlanelképzeléshez, ami ma a fejében van és szeretne.

– Legyünk pragmatikusak. Gyakorlatilag akkor ha az ügyfél bemegy a Fókusz Takarékba és elmondja, hogy ő 42 éves, szeretne igénybe venni CSOK-ot, amúgy KATA-s vállalkozó. Ebben az esetben elmondjátok Neki, hogy milyen lehetőségei vannak?
– Pontosan. Amennyiben nincs még konkrét ingatlan a képben, csak elképzelések, meg tudjuk mondani, hogy mennyi hitelre lehet jogosult, mik azok a lehetőségek, amiket igénybe tud venni. Pontosan milyen pénzügyi kereket és az új otthonra vonatkozó elvárások, amivel el tud indulni biztonsággal ingatlant nézni. Ez az a partneri viszony, az a támogatói pénzintézeti magatartás, ami miatt ügyfeleink bizalommal fordulnak a Fókuszhoz és ajánlani tudom minden érdeklődőnek.

Információs vonal: 06-76/900-190

Fontos tudni, hogy a lakások vásárlása vagy építése során felvett hitelek THM-e 2,60%-tól 9,67%-ig tart, részletes tájékoztatásért forduljanak bizalommal Kollégáimhoz.

Hozzászólások

Sztárparádé
Lady Gaga és a Queen is zenél az Oscar-gálán
több, de nem elég / 8 perce
A magyarok csupán egyharmada sportol rendszeresen
És nagyobb részük azt sem ellenőrzött körülmények között, edzőteremben vagy egyesületben teszi, hanem otthon, a négy fal között.
Gyász
"Hogy egy gyermek milyen drága kincs,csak az tudja,akinek nincs. Mindent adhat az élet kétszer,kincset,márványból palotát, csak egyet nem adhat kétszer,Életet" Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk JELASITS ISTVÁN Halálának 16.évfordulóján. Szerető édesapád és szereteid.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik GYÖNGYÖSI-PAP JÁNOSNÉ Pintér Terézia búcsúztatásán megjelentek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Nem simogat kezed, nem mosolyog arcod, hiába szólítunk, nem halljuk már hangod. Egy jaj szó nem sok annyit nem mondtál, csak elmentél a halál hosszú útján." Mély fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyám, Anyósom, Nagymamám, Dédnagymamánk MEGGYES SÁNDORNÉ Petró Terézia kecskeméti lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 21-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÖRÖK ANITA kecskeméti lakos, 40 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 22-én, 10.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te nem leszel halott, Szívünkben élni fogsz, mint égen a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FEKETE MIHÁLY kecskeméti lakos, 77 éves korában elhunyt. Temetése hamvasztás után 2019. február 22-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Álmodtunk egy öregkort, csodásat, szépet, de a kegyetlen betegség mindent összetépett. Bíztunk az életben, hittünk a gyógyulásban, de ha már abban nem, legalább a csodában. Csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, nem haltál Te meg, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉTER GÁBORNÉ Molnár Margit tiszaugi lakos, 73 éves korában, hosszantartó, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 20-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik ifj. KOVÁCS BALÁZS búcsúztatásán részt vettek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hgoy özv. MIHÁLI LAJOSNÉ Molnár Rozália kerekegyházi lakos, 81 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 20-án, 10.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KŐRÖS FERENC kecskeméti lakos, 93 éves korában, 2019. február 14-én elhunyt. Temetése 2019. február 20-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy özv. GARACZI JÁNOSNÉ Kovács Matild ballószögi lakos, 87. életévében elhunyt. Temetése 2019. február 20-án, 15.00 órakor lesz a ballószögi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BALLA SÁNDOR életének 81. évében elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben 2019. február 15-én, pénteken megtörtént. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, anyósom NAGY BÉLÁNÉ Bojtos Rozália kecskeméti lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
„Nincs már holnap, ennyi volt az élet, Sirassatok csendben, szívetekben élek.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VERMES PÁLNÉ sz. Steindl Rózsa Borbála régi kalocsai, kunszentmiklósi lakos, majd Madaras legidősebb polgára életének 105. évében békésen elhunyt. Hamvait Kalocsán szűk családi körben helyezzük el. A gyászoló család.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a légzés nehéz lett, átölelt és mondta: gyere haza!" Fájó szívvel tudatjuk, hogy GYÖNGYÖSI-PAP JÁNOSNÉ Pintér Terézia hetényegyházi lakos, 91 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. február 18-án, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet, Hogy fiatalon tört ketté életed. A múltba visszatérve valami fáj, Valakit keresünk, aki nincs már." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DUNAI MIHÁLY életének 28. évében elhunyt. Temetése 2019. február 19-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászmisét a temetése napján 17.00 órakor tartjuk a kecskeméti Piarista templomban. "Emléke szívünkben örökké él!" A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NYERS JÁNOS nyárlőrinci lakos, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 18-án, 15.00 órakor lesz a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítást szíveskedjenek mellőzni. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, a légzés túl nehéz lett, Átölelt és azt mondta: gyere haza." Isten akaratában megnyugodva, mégis fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy özv. DROZDIK ISTVÁNNÉ Szénási Sarolta nyárlőrinci lakos, életének 92. évében elhunyt. Utolsó útjára 2019. február 18-án, 13.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton köszönetet mondunk a tiszaalpári PAX Otthon vezetőinek és dolgozóinak. A gyászoló család.
"Életünknek egén fénylő csillag voltál, Itt hagytál bennünket, még csak nem is szóltál, Most, hogy már kialudt az az áldott fényed, Pótolhatatlan lesz a Te drága lényed." (Korai Béla) Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy ifj. KOVÁCS BALÁZS 31 évesen, 2019. február 6-án elhunyt. Drága halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. február 16-án, 10.00 órakor lesz a bugaci temetőben, polgári szertartás szerint. Soha el nem múló szeretetünk őrködik nyugalmad felett! Búcsúztatja a gyászoló család, rokonok, barátok, ismerősök. Kérjük a tisztelt gyászolókat, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le.
"Az ő szíve pihen, a miénk vérzik, fájdalmat csak az élők érzik." Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. VÉGH LAJOS kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. február 15-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Fekszem egy álomszép réten s körülöttem táncolnak az angyalok szaladnék felétek, sietnék hozzátok,... de sajnos már nem tudok. Ha majd leszáll az éj válasszatok magatoknak egy szépen fénylő csillagot az a fénypont vigyáz majd rátok ha hiszitek, hogy ott vagyok.... Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ATTILA jakabszállási lakos, életének 46. évében elhunyt. Temetése 2019. február 15-én, pénteken délután 14.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. A gyászoló család.
Pénz és jövő / 21 perce
Tudta, hogy bankolni is lehet környezettudatosan?
Nemzeti Hauszmann Program / 22 perce
A magyarok mindennapjainak részévé tennék a budai Várat
Diplomácia / 50 perce
Orbán Viktor: külgazdasági képviseletet nyit a kormány Jeruzsálemben
Műemlékvédelmi szigor / 54 perce
Kitiltaná területéről a vandálokat az örök város
Helyes diagnózis, több remény / 59 perce
Mesterséges intelligencia jelezheti a petefészekrák túlélési esélyeit
gyászol a divatvilág / 1 órája
Meghalt Karl Lagerfeld