12°
19°

Fókuszban az ingatlanvásárlás

Az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül az ingatlanpiac és az ingatlanvásárláshoz/építéshez kapcsolódó igények, lehetőségek. A Fókusz Takarék jóvoltából összefoglaljuk, hogy milyen pénzügyi lehetőségeik vannak az érdeklődőknek. Ebben Szűcs Sándor lesz a kalauzunk, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese.

 

Szűcs Sándor, a Fókusz Takarék értékesítési igazgató-helyettese.

– Mi mindenre érdemes figyelni, milyen financiális szempontokat kell szem előtt tartani, ha az ember ingatlanvásárlás előtt áll?
– Azt javaslom, hogy mielőtt beleszeretnénk egy ingatlanba, mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségeinkről egy pénzintézetnél, ahol szakemberek nyújtanak ebben segítséget. Érdemes tudnunk, hogy milyen lehetőségeink vannak. Számtalan megoldás közül választhatunk: CSOK, ami vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatott lakáshitelek. Ha ezek nem volnának elegendőek új otthonunk megteremtésében, akkor milyen piaci hiteleket tudunk igénybe venni a jövedelem viszonyaink szerint és ezeket a hiteleket milyen feltétellel, fix vagy változó kamatozással. A fix kamatozásnak megvan az az előnye, hogy a futamidő bizonyos részéig vagy akár a teljes ideéig változatlan a törlesztőrészlet. A változónál a referencia időszaktól függően negyedévente, félévente vagy évente változhat, amit fizetnünk kell. Mindenkinek azt kell eldönteni, hogy milyen jövő képe van ezzel kapcsolatban. Nem lehet kijelenti, hogy melyik a jobb, ezt mindig az Ügyfélnek magának kell mérlegelni, miután egy teljes körű tájékoztatást kapott erről. Ugyanakkor elengedhetetlen tényező, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie az ingatlanoknak, és hogy mi mit tervezünk a jövőnkre akár családméret-növekedésben, akár pedig jövedelemviszony változásában.

– Ember legyen a talpán, aki a jelenlegi építőipari helyzetben eligazodik. Hogyan tud segíteni ebben egy pénzügyi szakember?
– Ha nem is magában az építőipar helyzetében tudunk segíteni, de abban igen, hogy új otthonba költözni kívánó Ügyfelünk dilemmáit végigvegyük. A céljairól folyamatosan konzultáljunk, hiszen csak ebben az esetben van lehetőségünk gyors és hatékony megoldást találni. Vásárlás vagy építés, új vagy használt, lakás vagy ház, vidéken vagy esetleg városban. Mielőtt elindul valaki és beleszeret egy ingatlanba helytől, mérettől, bármitől függetlenül, érdemes előtte megnézni, hogy milyen lehetőségei vannak pénzügyileg. Itt ugye jellemzően a hitelekről beszélünk, támogatásokról, de nagyon sok esetben egyébként a jövő kalibrálása is fontos mind pénzügyileg, mind pedig életvitel szempontjából. Meghatározó szempont, hogy az új otthonba mikor költözünk be. Az ügyfél hitelképességéről, akár az ingatlan tulajdonságainak figyelembe vételével teljes körű tájékoztatást tudunk adni, ezzel segítve Ügyfeleink döntését.

– Amennyiben hitel mellett döntünk az ingatlan vásárlásakor mire kell figyelni?
– Egy ingatlan vonatkozásában több tényezőt kell figyelembe venni a hiteligénylőnek. Egyrészt, hogy az ingatlannak milyen értéke van, amit szeretne megvenni. Másrészt, az igénylőnek a jövedelemviszonyai ma milyenek, milyenek voltak a múltban és mi várható a jövőben. Harmad részt pedig, hogy milyen típusú támogatásokat, esetleg fejlesztési forrásokat szeretne ehhez az ingatlanhoz igénybe venni. Én mindenkinek azt javaslom, hogy mielőtt bármilyen döntést hozna, bármilyen vételi ajánlatot tenne, bármilyen elkötelezettséget produkálna, előtte tájékozódjon róla, hogy neki milyen lehetőségei vannak. Akár hitelfelvétel tekintetében, akár támogatások tekintetében, és hogy ezeket hogyan tudja illeszteni ahhoz az ingatlanelképzeléshez, ami ma a fejében van és szeretne.

– Legyünk pragmatikusak. Gyakorlatilag akkor ha az ügyfél bemegy a Fókusz Takarékba és elmondja, hogy ő 42 éves, szeretne igénybe venni CSOK-ot, amúgy KATA-s vállalkozó. Ebben az esetben elmondjátok Neki, hogy milyen lehetőségei vannak?
– Pontosan. Amennyiben nincs még konkrét ingatlan a képben, csak elképzelések, meg tudjuk mondani, hogy mennyi hitelre lehet jogosult, mik azok a lehetőségek, amiket igénybe tud venni. Pontosan milyen pénzügyi kereket és az új otthonra vonatkozó elvárások, amivel el tud indulni biztonsággal ingatlant nézni. Ez az a partneri viszony, az a támogatói pénzintézeti magatartás, ami miatt ügyfeleink bizalommal fordulnak a Fókuszhoz és ajánlani tudom minden érdeklődőnek.

Információs vonal: 06-76/900-190

Fontos tudni, hogy a lakások vásárlása vagy építése során felvett hitelek THM-e 2,60%-tól 9,67%-ig tart, részletes tájékoztatásért forduljanak bizalommal Kollégáimhoz.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Európai Hulladékcsökkentési elismerő oklevél a Klímanócskák vezetőjének
Kecskemét
Horváth Péter
Száznál több animációs film várja a közönséget a KAFF-on
Környezettudatosság / 36 perce
Klímabarát Magyarország gazdaságfejlesztési stratégiája
Az Eurostat megállapította, hogy 0,8 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása az országban.
Gyász
"Álmodtunk egy jót, egy szépet, de a kegyetlen halál mindent széjjeltépett. Úgy mentél el, ahogy éltél, csendesen, emberként." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GYENES ZOLTÁN kecskeméti lakos, 38 éves korában, 2019. május 19-én, rövid súlyos betegségben elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. május 27-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Fájdalmunkat nem enyhítik a múló évek, mosoly mögött ott vannak a fájó könnyek. Gondolatban velünk vagy bármerre is járunk. tudjuk, hogy nem jössz és mi mégis várunk." FEKETE ISTVÁN karosszéria lakatos halálának 3. évfordulójára. Feleséged, gyermekeid, unokáid.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS JÓZSEF a volt Pincegazdaság dolgozója kecskeméti lakos, 66 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Temetése 2019. május 27-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓCSÓ JÁNOS taxis hetényegyházi lakos, 63 éves korában hosszú szenvedés után elhunyt. Temetése 2019. május 27-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
Szomorú szívvel tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy testvérem DANICS RÓBERT 59 éves korában, 2019. május 13-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása a kecskeméti Barátok templomában 2019. május 24-én, 13.00 órakor lesz. Hamvait a búcsúztatás után a templom urnatemetőjében helyezzük végső nyugalomra. Kegyeletüket kérem egy szál virággal róják le. Gyászoló testvére: Kati.
"A szív sajog, a fájdalom nő, nem hoz enyhülést a múló idő. Szomorú az út mely a sírodhoz vezet, hol megpinni tért jóságos szíved. Más lenne minden ha velünk lennél, tudjuk hogy nem jössz, de olyan jó várni, hazudni a szívnek hogy ne tudjon fájni." LOVAS LÁSZLÓNÉ Kéri Gizella halálának 6. évfordulójára. Szerető férjed és családod.
A feltámadás reményével tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, BOGNÁR FERENCNÉ Kátai Irént, hogy 84.évében elhunyt. Búcsúztatása 2019. május 24-én, 15.30 órakor lesz: Budapest 1134, Váci út 51/a.
A gyászoló család mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BORBÉLY FERENC tanár életének 94. évében elhunyt. Kedves halottunktól 2019. május 24-én, 13.00 órakor veszünk búcsút a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BORSÓDY JULIANNA 2019. április 29-én hosszú, türelemmel viselt súlyos betegség után életének 66. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása polgári szertartás keretében 2019. május 24-én (péntek), 10.45 órakor kezdődik a kecskeméti Köztemetőben (Béke fasor 71.). Az együttérzést köszönjük, de tisztelettel kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család.
" Olyan csönd van így nélküled, hogy szinte hallani, amit még utoljára akartál mondani." (Váci Mihály) Kimondhatatlan fájdalommal tudatjuk, hogy szerettünk Dr. SZEPES ATTILA ZOLTÁN életének 52. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatására 2019. május 27-én, 14.00 órakor a szegedi Belvárosi temető ravatalozójában családi körben kerül sor, innen kísérjük végső nyughelyére. Kérjük a szertartáson résztvevőket, hogy szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak, és a részvétnyilvánítást mellőzzék. Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH JÓZSEF 2019. május 15-én, életének 65. évében elhunyt. Hamvai jelenlétében veszünk tőle végő búcsút gyászmise keretében a hetényegyházi római katolikus templomban 2019. május 23-án, csütörtökön 11.00 órakor. Temetése szülőfalujában, Zsámbokon, 2019. május 24-én, 11.45 órakor lesz. A gyászoló család.
"Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL LÁSZLÓNÉ Kamasz Teréz ágasegyházi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2019. május 24-én, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PARÁDI MIHÁLYNÉ Pásztor Piroska kecskeméti lakos, életének 94. évében elhunyt. Temetése 2019. május 24-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik MÁTRAVÖLGYI SÁNDORNÉ Jágfalvi Mária temetésén megjelentek, mély fájdalmunk velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"A szeretet örök, a szeretet soha el nem múlik." Fájó szívvel emlékezünk DINNYÉS LÁSZLÓNÉ Tóth Erzsébet halálának 2. évfordulójára. Szerető élettársa és családja.
"Az Úr az én pásztorom, nem szenvedek hiányt, zöldellő réteken legeltet. A nyugalom vizéhez terel és felüdíti lelkemet." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY GYULA a Kecskeméti Mentőállomás volt gazdasági vezetője kecskeméti lakos, életének 80. évében elhunyt. Temetése 2019. május 21-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Búcsúzom Tőletek kedves szeretteim, ne sirassatok, hisz már nem fáj semmi. Csak Tőletek elmenni fájt, de fájt nagyon, de a hideg sírban vár majd örök nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SUTUS GERGELYNÉ Bodor Ilona kecskeméti lakos, 82 éves korában, 2019. május 10-én elhunyt. Temetése 2019. május 20-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk HALMI DEZSŐNÉ Mikus Ilona kecskeméti lakos, 87 éves korában, hosszantartó súlyos betegségben elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen férjem, édesapám, nagyapám Ö. KOVÁCS SÁNDOR temetésén részt vettek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOHÁCS ÁDÁMNÉ Fercsi Ibolya jakabszállási lakos, 2019. május 6-án 73 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. május 17-én, 13.00 órakor lesz a jakabszállási temetőben. Gyászmise a temetés után 14.00 órakor lesz a római katolikus templomban. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
jó hír tekergőknek / 41 perce
Megkezdődött a Balatoni Bringakör felújítása
jeges édesség / 55 perce
Ön kóstolta már az év fagylaltját, a feketeszedres mogyorót?
Vásznon a természet / 1 órája
Ma kezdődik a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál
Titokban figyel / 1 órája
Hogyan vehetjük észre, ha rejtett kamera van a szobában?
fejlesztés / 8 órája
Felmérik, milyen a levegő az iskolákban
Cirkuszoljunk! / 8 órája
Most az Ön részvételével készülhet cirkusztörténeti kiállítás