szponzorált tartalom

2019.05.20. 00:00

Dizájn tanácsok a hatékony otthoni munkához

Egyre többen dolgoznak be teljesen vagy részben otthonról a munkahelyükre, működtetik a lakásukból a vállalkozásukat. Kényelmesnek tűnik a ‘home office’, de nem mindig egyszerű kivitelezni. Kipróbált, praktikus tippeket nyújtunk az eredményes otthoni tevékenykedéshez.

 

Legyen vagy ne legyen dolgozósarok?

Az első és legfontosabb, hogy ha csak lehet, létesítsünk egy otthoni munkaállomást. A ‘hivatalos’ környezet, az egy helyre szervezett munkával kapcsolatos tárgyak, dokumentumok elősegítik, hogy minden gördülékenyen menjen.

Aki már próbálta, az megtapasztalta: bármilyen kellemesnek is tűnik, nem az a legjobb, ha bárhol a lakásban – konyhapultnál, kertben, fürdőkádban – leülve, egy notebookkal elvégezzük a munkánkat. Az irodai környezet – bármilyen kis területen is – egyszerűbbé teszi a legtöbbeknek a munkára hangolódást. (https://favi.hu/termekek/kategoria/dolgozoszoba)

Persze vannak olyanok, akik bármilyen körülmények közt tudnak koncentrálni. Sőt vannak, akiknek segít az elmélyülésben egy kis nyüzsgés; ők dolgoznak hatékonyan a zajos kávézókban. De mégha körül is vesz minket a család, egyezzünk meg a családtagokkal, hogy lehetőleg hagyjanak egy-két órán át zavartalanul dolgozni.

A többség számára a legoptimálisabb egy külön helyiség a munkára, vagy ha az nem megoldható, érdemes egy félreeső szobában, leválasztott helyen dolgozni. A dolgozósarok nappaliban való elhelyezése nem az egyetlen megoldás: akár a hálóban is állhat az íróasztalunk, ha az a legnyugodtabb pontja az otthonunknak.

Mégha nem is iroda, kell az irodaszék

A megfelelő méretű és magasságú íróasztal, a profi irodaszék mind szükségesek a napi több órás munkához. Ezektől lesz a munkaállomás az, ami – no és a megfelelő világítástól.

Ha például kemény háttámlájú, avagy háttámla nélküli ebédlőszéken dolgozunk, az gerincproblémákhoz vezethet.

Nagyon kicsi a hely? A minimalista dolgozósarok megvalósítható egy falról lehajtható asztallappal is. A lényeg, hogy kényelmesen rá tudjuk tenni a kezünket, megfelelő legyen a magassága.

Rejtett dolgozósarok – mintha nem is lenne

Sokan beépített szekrénybe rejtik a munkaállomás asztal és polc részét, amire aztán rá lehet húzni a tolóajtót. Ez remek megoldás, ha nem közlekedőrészen van a szekrény.

Emellett fontos, hogy a munkával kapcsolatos holmiknak fenntartott fiókok, polcok legyenek kéz közelben.

A rend segíti a koncentrált munkát, de otthon persze halmozhatjuk a személyes képeket, tárgyakat az asztalunk körül. Legyen a dolgozó sarkunk, avagy szobánk kellemes hangulatú, komfortos, hogy szívesen tartózkodjunk itt.

De még ha szeretünk is itt üldögélni, és jól is megy a munka, álljunk fel legalább egyszer óránként és mozogjunk egy kicsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában