szponzorált tartalom

2019.06.03. 00:00

Beszámolt az elnök

Az elmúlt hónapok eseményeiről tartott tájékoztatást Gaál József, a megyei iparkamara elnöke a szervezett küldöttgyűlés előtt. A rendezvényen Kott Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Informatikai Kollégiumának az elnöke a mesterséges intelligencia fejlesztésének a történetét foglalta össze.

A kamarai küldöttgyűlés résztvevői az elnöki beszámolót hallgatják

A tavaly decemberi küldöttgyűlés óta eltelt időszak eseményeit, programjait, kamarai munkáját foglalta össze a közel­múltban rendezett küldöttgyűlés előtt Gaál József, a BKMKIK elnöke. Megemlítette, hogy megszületett a Kalocsa–Paks új Duna-híd jogerős építési engedélye. A kamara több mint egy évtizede szorgalmazta az építés mielőbbi elindítását. A Szakképzés 4.0 kapcsán javaslatokat fogalmazott meg a szakmai szervezetek felé. Véleményezte a kamarai gyakorlati oktatói képzés szabályzatát. Képzések lebonyolításában vett részt. A munkaerőhelyzet alakulásának folyamatos követése is a kamara feladatai közé tartozik. A békéltető testületek munkáját befolyásoló jogszabályok kialakításában is részt vett a szervezet. Megemlítette, hogy a duális képzésben a megyében 526 képzőhelyen 2654 diák tanul.

Az SZKTV-n az idén is jól szerepeltek a megyei szakmunkás diákok. A tanulók három arany-, két ezüst- és a három bronzérmet hoztak el. Szólt a gazdasági klíma alakulásáról, amely nem túl kedvező annak ellenére, hogy az ország az első negyedévben nagyon jól teljesített. Az elnöki összefoglaló után Kott Ferenc, az MKIK Informatikai Kollégiumának elnöke a mesterséges intelligencia kutatás- és alkalmazástörténetével kapcsolatban tartott ismertetőt. Az ember és a gép játékos viadalában sokszor a gép a sikeresebb. Egy kvízjátékban 2011-ben az USA legsikeresebb játékosait az IBM egy számítógépe legyőzte.

A kamarai küldöttgyűlés résztvevői az elnöki beszámolót hallgatják

A 16 Tbyte memóriával rendelkező gépen az angol nyelvű Wikipedia csak 4 Tbyte helyet foglalt el. Majd 2016-ban a Google szuper gépe egy dél-koreai 9 danos go játékost 4:1 arányban győzött le. Tavaly a Google elérte, hogy számítógépén szinte tökéletes legyen a hangfelismerés és a hangimitáció. Az Appollo amerikai űrkutatás program – 1961–1972 – idején használt számítógépes kapacitásnál ma 120 milliárddal nagyobb a legjobb okostelefonok kapacitása, hangsúlyozta az előadó. Azaz szinte beláthatatlanul nagy a kommunikációs szektorban a fejlődés, mely tovább folytatódik. Például a Japánban 2002-ben 60 milliárd jenért az akkori világ legnagyobb kapacitású és tudású komputerét alkották meg. Ma, 17 évvel később a világon 5499 dollárért elérhető egy olyan számítógép, amely bizonyos paramétereiben megközelíti az említett különleges gépet. Hogy merre tart a mesterséges intelligenciát fejlesztő cégek világa?

A Google, az Apple, az Amazon és más USA-beli vállalatok előnye számottevő a világ más országaiban hasonló területen tevékenykedő vállalatokkal szemben. Hogy ez meddig tartható, nem tudni. Az viszont sejthető, hogy Kína szorosan az Egyesült Államok mögött halad. Tavaly Tiencsin városá­ban a mesterséges intelligenciát fejlesztő szektorban 16 milliárd dolláros beruházást hajtottak végre. A következő években 150 milliárd dolláros további befektetésre lehet számítani a világ legnépesebb országában. Kott Ferenc arról is beszélt, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai a Modern Vállalkozások Programja során 3 év alatt 16 ezer céget kerestek fel. Ez azonban kevés, véleménye szerint legalább 100–150 ezer vállalkozást kellene bevonni a programba ahhoz, hogy a hazai cégek a XX. századból a XXI. századba lépjenek át a számítástechnika területén.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában