Hirdetés

2023.09.29. 11:42

Milyen árkategóriában érdemes otthonunk berendezéseit kiválasztani?

Az otthonunk berendezésének megtervezése – bár nagy kihívás és sok ötletelés, utánajárás szükséges hozzá – hálás feladat. A végeredmény ugyanis egy olyan környezet, ahol felszabadultan és biztonságban érezhetjük magunkat. Egy igazi otthon harmonikus és komfortos, miközben körüllengi a személyesség: azaz olyan hely, ahol viszontlátjuk a saját igényeinket, ízlésünket. Vajon milyen anyagi keretek között gondolkodhatunk a minőség jegyében?

PR cikk

Fotó: 123RF.com

Szempontok, amelyeket sorra kell vennünk

Amikor egy házba, lakásba már a berendezést tervezzük, általában a felújítás, építkezés végén járunk, és a legörömtelibb szakaszt élhetjük meg: a tervezés kézzelfogható fázisát, amikor már az ötletek megvalósítása karnyújtásnyira kerül tőlünk. Az otthonunk bebútorozása persze jelentős anyagi vonzattal jár, éppen ezért alaposan át kell gondolni, mit miért vásárolunk meg. És bár az első benyomások is nagyon fontos érzések, az impulzusvásárlás semmiképpen nem ajánlatos, ha hosszú távon gondolkodunk. Nézzük, milyen kérdéseket érdemes végiggondolni a válogatásnál!

Meddig tervezünk a lakásban maradni?

Az első és legfontosabb szempont, hogy mennyi időre tervezünk adott lakással. Hosszú távon válik majd az otthonunkká, vagy ideiglenesen költözünk be? Amennyiben utóbbi valósul meg, nem érdemes a legdrágább bútorokat, berendezési tárgyakat megvásárolni, hiszen elképzelhető, hogy egy következő helyen már nem tudjuk felhasználni őket. Természetesen vásárolhatunk olyan darabokat, amelyeket méretük, formájuk miatt, könnyen tovább tudunk vinni egy esetleges költözésnél. Ha hosszú távon tervezünk velük, vegyük számításba, milyen mértékben bővíthetőek egyéb darabokkal, ha később tágasabb helyre kerülnek. Azonban a kevésbé szabványos méretű típusok közül érdemesebb az alacsonyabb árúak mellett dönteni.

Van gyermek a házban?

Ha hosszú távon tervezünk az adott lakásban, a nagyobb árkategóriájú bútorokat inkább olyan helyiségekbe válasszuk, ahol előreláthatóan sok-sok éven át számíthatunk rájuk, és teljesíteni tudják a funkciójukat. A gyerekszobába csak egy bizonyos kor után érdemes időtállóbb darabokat keresni, hiszen a csecsemőkortól a kamaszkorig rövid időn belül változnak az igények és a szükséges bútordarabok egy gyermek számára. Mivel a strapabírás, a stabilitás a gyermek környezetében is kiemelten fontos, érdemes rövidebb távra a jó minőségű használt, de újszerű bútorok között körbenézni. Ezek általában közepes árkategóriában kaphatóak, miközben tartósak és magas minőségűek.

Megosztjuk egy kisállattal is?

Amennyiben a lakásban kisállatot tartunk, gondoljuk végig, hogy okozhatnak-e kárt adott bútorokban, és szükség esetén gondoskodjunk azok védelméről. Ha olyan berendezési tárgyakról van szó, amelyeket teljes mértékben nem tudnánk megóvni, válasszuk azokat alacsony vagy közepes árkategóriában. Igyekezzünk könnyen javítható vagy cserélhető darabok mellett dönteni. Egy cicákkal együtt élő család számára például nem feltétlenül a drága, különleges huzatú kanapé a legmegfelelőbb választás, hiszen az óvintézkedések ellenére is valószínűleg gyakrabban kell cserélni, áthuzatni, mint egyébként szükséges lenne.

Mekkora keretet szánunk rá?

Bár az inspirálódás nagyon jó és fontos része a tervezésnek, ne rugaszkodjunk el a realitástól. Fogalmazzuk meg pontosan anyagi lehetőségeinket, illetve vegyük számba, mennyit tudunk még engedni, mi élvez elsőbbséget számunkra. Például, ha a háztartási gépek sorában találunk drágább, de megfizethető árkategóriában energiatakarékos darabokat, azzal hosszú távon jobban járunk anyagilag.

Például: a szobákba választhatunk energiatakarékos izzókat, a fürdőszobába pedig villanybojlert, hiszen amellett, hogy fenntarthatóbb megoldások, egyben pénztárcakímélőbbek is hosszú távon. Érdemes akár úgy dönteni, hogy kezdetben az elektronikai berendezésekre szánunk többet, és a tökéletes bútorokat hosszabb távon szerezzük be, akár addig átmeneti megoldásokkal élve.

A stílus lehet irányadó

Mivel ma már több ezer inspirációs fotó hozzáférhető az interneten, fontos tudatosítani, hogy nem mindent tanácsos rögtön megvenni, ami elnyerte a tetszésünket. Az sem jelenti automatikusan, hogy meg kell vásárolnunk egy adott darabot, hogy az árban és funkcióban megfelelő számunkra – hiszen ha stílusban nem passzol a környezetbe, és nem lesz harmonikus a végeredmény, akkor csak kidobott pénz lesz.

Ma már sokféle stílusban érhetőek tetten a régi bútorok, ami szuper dolog, hiszen alacsonyabb anyagi kerettel is hozzájuthatunk magas minőségű darabokhoz. A loft, a bohém, a vintage vagy a klasszikus vonal mind ide sorolható: ha bizonytalanok vagyunk megvalósításukban, ne csupán fotókról inspirálódjunk, vegyük igénybe akár szakember segítségét is.

Tudatosság és intuíció kéz a kézben

Egy ház vagy lakás berendezése során tehát nagyon fontos a tervezés és az ésszerű gondolkodás: az első lépésként foglaljuk össze az alapvető igényeket, helyezzük a hangsúlyt a praktikumra, de mindenekelőtt vegyük számításba az anyagi lehetőségeinket! Ennek során nem árt egy kicsit előre is tekinteni: lehet, hogy egy magasabb minőségű matrac vagy egy energiatakarékos villanybojler drágább, de hosszú távon kifizetődő lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában