Hirdetés

2023.07.29. 06:47

A leggyengébb gyermek is a legerősebb tagja az ÁGOTA Közösségnek

Ezer fővel dübörög a 26. ÁGOTA Tábor a Bács-Kiskun vármegyei ÁGOTA Falván. A számtalan sport- és élményprogram mellett folyamatosan zajlik a terapeutikus munka kiscsoportos formában. A tábor félidejéhez közeledve két kiemelt program is megvalósult: a fizikai erő nagy próbája, a Toldi verseny, illetve a lelkiségi szempontokat előtérbe helyező szentmise.

PR cikk

Fotó: Karnok Csaba

Az állami gondozottak országos találkozójának minden évben kitüntetett programpontja a szentmise, amelyet Podmaniczki Imre atya, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye most már nyugdíjas plébánosa celebrál. Mint Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője elmondta: – Az evangélium értékrendjével biztatjuk, segítjük, terelgetjük a fiatalokat az értékekkel való kapcsolatba kerülésre.

Méltán sorolhatjuk a 26. ÁGOTA Tábor legszebb pillanatai közé, amikor Podmaniczki atya, az ezerfős közönség számára tartott szentmisén mások szolgálatának fontosságáról és a kiszolgáltatottság helyzetéből való menekülésről beszélt. Imre atya minden évben fontos gondolatokat fogalmaz meg, amelyeket lelki útravalóként hazavihetnek magukkal a táborozók. Podmaniczki atya idén prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szolgálat krisztusi dolog. Meg kell azonban tanulnunk jól szolgálni, úgy, ahogy arra másoknak szüksége van, és ahogy azt kérik tőlünk. Azzal pedig, ha szívesen szolgálunk, kimutatjuk megbecsülésünket társaink, családunk felé. „Egymás szolgálata az élet, és ezzel Istent szolgáljuk!” – foglalta össze egyszerűen és szépen Podmaniczki atya. Azt is kérte a gyermekektől, hogy ne sodorják társaikat kiszolgáltatott helyzetbe, amely embertelen, a nagy bűnök egyik legnagyobbika, hiszen sérti az emberi szabadságot. Felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy a kiszolgáltatottságnak sok formája van, akár mások titkának kiadásával vagy gúnyolódással is könnyedén védtelen és fájdalmas helyzetbe hozhatunk másokat. Alapvetésnek kell lennie, hogy más méltóságát ne akarjuk bántani.

A lelkiség mellett a kitartás és az akaraterő tiszteletére is nagy hangsúlyt helyeznek ÁGOTA Falván. A táborozók a legkisebbektől a legnagyobbakig már számot adhattak akaraterejükről és fizikai erejükről a nagy hagyományokra visszatekintő Toldi versenyen. A kihívás több számból állt, amelyekben minden induló egyénileg mutathatta meg, mire képes. A gyermekek elsőként egy homokzsákkal futottak, majd vízzel teli vödröt tartottak, végül kocsihúzásban mérették meg magukat. Ennek a versenynek az az üzenete a táborozók számára, hogy minden gyermek, a leggyengébb is a legerősebb tagja az ÁGOTA Közösségnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában