irányváltás

2018.01.31. 12:18

Rendeletet hoztak a guantánamói börtön további működtetéséről

A lépést Trump elnök rendelete a terrorizmus elleni harc egyik eszközének nevezi.

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá a guantánamói börtöntábor további működtetéséről – adta hírül washingtoni Fehér Ház kedd este, Trump évértékelő beszédének kezdetéhez időzítve közleményét.

Trump elnök még elnökválasztási kampánya idején kijelentette, hogy nyitva akarja tartani a Kuba szigetén működtetett amerikai haditámaszpont börtöntáborát, hogy „feltöltsék azt néhány rosszfiúval”.

A Fehér Ház keddi bejelentése azonban valójában azon erőfeszítéseknek a visszájára fordítását jelenti, amelyeket elődje, a demokrata párti Barack Obama elnök tett nyolc éven át a vitatott törvényességű fogolytábor bezárására – fogalmazta meg az MTI.

A börtöntábor létesítését még George W. Bush republikánus elnök rendelte el az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyomán, hogy ott vallathassák az elfogott feltételezett ellenséges harcosokat. Működésének csúcspontján, 2003-ban a börtönnek 680 foglya volt.

Hivatalából való távozása előtt azonban Bush mintegy 500 foglyot áthelyeztetett, s ezt a gyakorlatot Obama is folytatta 197 fogoly áthelyezésével, aminek következtében összesen 41 lakója maradt a hírhedt fogolytábornak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában