Járvány

2020.05.16. 10:44

Novák Katalin: kiderült, hogy mennyi erőforrás rejlik a családokban (videó)

Jövő év január elsejétől fokozatosan visszavezetjük a 13. havi nyugdíjat. A gyes, gyet, gyed határidejét a veszélyhelyzet végéig meghosszabbítottuk, és egyszerűsítettük a családtámogatásokhoz való hozzáférés lehetőségét – mondta az államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3473 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb idős 6 krónikus beteg. Ezzel 448 főre emelkedett az elhunytak száma, 1371-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1654 főre csökkent – hangzott el az operatív törzs szombat délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az aktív fertőzöttek 56%-a, az elhunytak 77%-a, a gyógyultak 61%-a budapesti vagy Pest megyei. 570 koronavírusos beteget ápolnak kórházban és 45-en vannak lélegeztetőgépen.

„Miniszterelnök úr vírus szakértőkkel egyeztetett a délelőtt folyamán, kora délután hozza meg a budapesti nyitással kapcsolatos döntéseket” – mondta a tájékoztató bevezetőjében Gál Kristóf rendőrségi szóvivő.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szombati tájékoztatóján elsőként Novák Katalin beszélt.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Az Emberi Erőforrások minisztériumának család és ifjúságügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzet tudósítása szerint arról beszélt, hogy 66 nap telt el az egészségügy veszélyhelyzet kihirdetése óta. Megváltozott az élet, számos kihívás elé állított bennünket a járvány.

 

„Köszönöm a türelmüket, hogy a megváltozott körülményeket ilyen jól viselik”

– mondta Novák Katalin. Hozzátette: kiderült, hogy mennyi erőforrás rejlik a családokban, van kire támaszkodni.

10 éve családbarát kormányként dolgoznak

Az államtitkár hozzátette: 10 éve családbarát kormányon dolgoznak, nemcsak a babavárást támogatják, hanem visszaadják az időseknek a 13. havi nyugdíjat.

Novák Katalin úgy fogalmazott: nagyon sok idős ember megtapasztalhatta, hogy a nehéz idők rájuk több terhet rónak, mint a fiatalokra.

„A Fidesz-kormány úgy döntött, ez nem így lesz, ezért vezetik vissza a 13. havi nyugdíjat. Bővítjük ennek a körét, 150 ezerrel többen kapnak 13. havi nyugdíjat, amelynek nem lesz felső plafonja sem, teljes egészében jár mindenkinek” – mondta.

Közölte azt is, hogy a gyes, gyet, gyed határidejét a veszélyhelyzet végéig meghosszabbították, és egyszerűsítették a családtámogatásokhoz való hozzáférés lehetőségét. Aki elveszítette a munkahelyét, annak sem kell lemondania ezekről.

„Hitelmoratóriumot és Diákhitel+ is bevezettünk” – jelentette ki a Fidesz alelnöke, majd bejelentette, hogy július 1-től ingyenes KRESZ-tanfolyamot és-vizsgát, illetve ingyenes nyelvvizsgát tehetnek a gyesen, gyeden lévő szülőknek.

A nyelvtanulást is támogatják

Novák Katalin hozzátette: a nyelvtanulást is támogatja a kormány, a kisgyerekkel való otthonlét pont arra való, hogy KRESZ vizsga és mondjuk egy angol tanfolyamot el lehet végezni.

Emondta: a gyermekfelügyelet kérése is próbára tette az anyukákat, nemcsak a kisgyermek ellátása, de az iskolás gyermekkel való tanulás is nehézségeket okozott, mindezt a nagyszülők jelenléte nélkül. Az egyszülős családokban nehezebbé vált. Ezért döntés született a nyári táborozásról, a napközis nyári táborokat engedélyezik, a bentalvós táborokról később születik döntés.

„Bölcsődékben, óvodákban és általános iskolákban biztosítani kell a felügyeletet. A járványügyi előírásokat be kell tartani, de éljenek bátran ezzel a lehetőséggel” – tájékoztatott az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában